Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svjedok istine minulih vremena

01.05.2011. 22:00
Svjedok istine  minulih vremena


Pred prepunom  Multimedijalnom dvoranom  Gradske knjižnice Zadar u petak je predstavljena pjesnička  zbirka  „Svjedok istine na stazi  samoće” autora Ive Peroša.  Zbirka okuplja pjesme autobiografske, zavičajne, ratne i  iseljeničke tematike u kojima  autor, u svom prvom ukoričenom pjesničkom istupu,  daje svoje viđenje istine. Program je vodila i moderirala  Ivana Haberle, a zbirku su  predstavljali Vesna Matešić i  Nenad  Peša.
-Teško je biti svjedok istine,  ali ima hrabrih, ima odvažnih i  mi smo sretni da su oni među  nama, rekla je u uvodu Ivana  Haberle.
Velik dio pjesničke zbirke  odnosi se na pjesme zavičajne  tematike u kojima pjesnik istančanom nostalgijom i  opažanjima iseljenika iz svojih  sjećanja izvlači i opjevava rodni Zaton i njegove ljude.  Upravo na taj zavičajni aspekt  orijentirala se i prva predstavljačica zbirke Vesna Matešić,  i sama porijeklom Zatonjanka.
-Čitajte ovu knjigu stih po  stih, nemojte preskakati. Već  je i sam naslov jedna priča, a  sve ono što piše u tim stihovima vratit će vas u neko vrijeme za koje mislimo da je  otišlo, ali mi nemamo pravo  ponašati se prema tom vremenu kao prema nečemu što  odlazi, mi ga moramo ostaviti  nekome tko je iza nas, tko će  doći iza nas i živjeti u svom  vremenu, a taj netko, to su  naša djeca, rekla je u predstavljanju zbirke Matešić.
Samo riječi hvale za autora i  njegovo pjesništvo imao je i  drugi predstavljač zbirke, Nenad Peša, također pjesnik koji  je većinu života proveo u  iseljeništvu.
– Nema svatko od nas taj dar  da u stihove pretoči svoje osjećaje i doživljaje, zapravo  mnogo manje je takvih nego  što se misli, a Ive je jedan od  njih. U ovoj sadržajem bogatoj  zbirci pjesama on nam se  predstavlja kao pjesnik koji  itekako umije na sebi svojstven način ritmom melodičnih stihova izraziti sve ono  što nosi u sebi i što želi podijeliti s nama, kazao je Peša.  Istaknuo je kako pjesnik u 155  pjesmama zastupljenih u zbirci čitatelja vodi putevima svoje  duše gdje je svjedok istine na  stazi samoće te potencira sadržaj koji ga pati na toj stazi.
Poeziju Ive Peroša na predstavljanju knjige čitali su Umbert Peša i časna sestra  Krešimira Zanki, a u programu je  sudjelovao i violinist  Drago Novak. Nakon promocije u caffe baru „Li.bar”  održano je druženje uz zakusku za sve goste.