Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vraćena vjera u bolje dane underground scene

01.05.2011. 22:00
Vraćena vjera u bolje dane underground scene


U petak se na Trgu pet bunara održao open-air koncert na kojem su nastupila tri zadarska benda, Rising Dream, Postolar Tripper i E.N.D., zatim DJ duo Shtemanje d.o.o. te splitski metal sastav Stimulans. To je ujedno bila proljetna koncertna promocija navedenih bendova, jer su svi u zadnje vrijeme radili na novim materijalima i studijskim uracima.
Pri samom ulasku na Pet bunara mogla se doživjeti slika iz nekih boljih dana, kad je ta lokacija bila poprište brojnih alternativnih događanja. Doduše, ovog puta nije bilo ljudi kao nekoć, ali je brojka od otprilike tristo posjetitelja itekako vrijedna s obzirom na trenutačno stanje zadarske underground scene. Svirku su otvorili izvrsni DJ-MC duo braća Žura, poznatiji kao Shtemanje d.o.o., sa svojom jednosatnom kombinacijom Industriala, EBM-a, Powernoizea i Undergrounda. Bila je to odlična uvertira u nastup splitskog Stimulansa. Oni su nedavno izdali svoj debut album “Dust”, koji svi hvale epitetom vrhunskog i reprezentativnog heavy metal albuma. Njihov nastup je bio korektan, ali ništa što već nismo vidjeli.
Zato se bitan pomak večeri dogodio kad su na pozornicu došli veterani zadarske metal scene Evil Never Dies. Svojim iznimno energičnim nastupom bacili su u delirij brojne metalce pa i one koji to nisu. Izvedbom pjesama sa zadnjeg “Depravity” albuma i nekih starijih, E.N.D. su mnogima ostali te večeri u dobrom sjećanju.
Nakon metal poga i žestokih rifova red je došao na “lakši” nastup Postolar Trippera. Iako se žanrovski nisu uklapali u cijelokupni događaj, Postolari su ovog puta dobili ulogu da mnogima “odmore bubnjiće” i premijerno pokažu kako bi njihov sljedeći album trebao izgledati. Publika je to dobro prihvatila, ali su ipak najbolji trenuci bili na starim stvarima poput “Marijana”, “Na rubu ponora” te “Vuci, vile i balave sopile”. Završnica je, naravno, bila uz neizostavnu “Janjetinu”, odnosno “Tužnu priču o selu”.
Nakon svega viđenoga, nestrpljivo se očekivao nastup Rising Dreama. Razlog tomu je njihova reputacija, ali i činjenica da je uloga glavnog vokala ovog puta pripala ženi. Mnogi su već nešto načuli o tome, ali je ovo bilo prvi put da se Rising Dream nakon duže izolacije predstavlja domaćoj publici. Ines Tančeva je mnoge oduševila svojim glasovnim rasponom, ali se pravi dojam nije mogao steći zbog lošeg ozvučenja. To se moglo primijetiti tokom cijele svirke, ali je, nažalost, najviše dolazilo do izražaja kad su nastupili Rising Dream, koji su brojni i tehnički zahtjevni. Bez obzira na to, publika je bar mogla premijerno vidjeti sastav s izvrsnim ženskim vokalom, koji zaista ima perspektivu.