Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za početak je najvažnija sportska raznovrsnost

01.05.2011. 22:00
Za početak je najvažnija sportska raznovrsnost


Univerzalna sportska škola Start organizirala je na terenima u ŠRC “Franko Lisica” atletsko natjecanje za svoje polaznike. Tako su se djeca natjecala u tri discipline: trčanju na 50 m, skoku u dalj i bacanju vortexa.
– Riječ je o neslužbenom natjecanju, gdje osim što provjeravamo mogućnosti pojedinog djeteta, želimo roditeljima, odnosno svim zainteresiranima, pokazati ono što smo s djecom vježbali. Kad je riječ o atletici, naši se članovi natječu u Županijskoj te u Dalmatinskoj ligi za limače i limačice. To su službena natjecanja na kojima postižemo jako dobre rezultate. Nakon dva kola trenutačno smo vodeći u ukupnom redoslijedu u Županijskoj ligi za limače, dok smo kod limačica treći. Osim na atletskim natjecanjima nastupili smo i na Prvenstvu Hrvatske u minirukometu za 2001. godište, koje je održano u Karlovcu. Djeca koja su redovno obavljala skijaške treninge u Mukinjama imala su i skijaško natjecanje – kaže Marko Pavičić, voditelj i jedan od trenera u školi koja je osnovana prije dvije godine. U školi trenutačno imaju 110 djece s kojima se radi na bazičnim sportovima: atletici, gimnastici, plivanju te skijanju.
– Početkom svake školske godine profesori kineziologije provode testiranje općih motoričkih sposobnosti kod učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole. Na taj se način želi prepoznati nadarenu djecu za sport te ih uključiti već u prvom razredu osnovne škole u sport. Na početku bavljenja sportom djeca bi trebala prolaziti raznovrsne sportske sadržaje primjerene dobi, s naglaskom na bazične oblike kretanja kao što su elementi iz gimnastike, atletike, plivanja… Sport trebaju doživljavati kao zabavu tako da u radu s djecom treba dominirati igra. Korisno je da djeca nauče rolati i skijati. Kod izbora pojedinog sporta za svako dijete naša je preporuka da to bude sport za koji su najviše talentirani nakon što prođu specifične testove, ali i sport za koji pokazuju najveću želju – dodaje Pavičić.
USŠ Start se financira članarinama djece koja iznosi 200 kuna. Najveći dio programa provodi se u dvorani Klasične gimnazije Ivana Pavla II., a plivački treninzi su na bazenu na Višnjiku.
– Članarine su jedini izvor prihoda. Nadamo se da ćemo u budućnosti dobiti i dio sredstava koje Grad i Županija u svojim proračunima osiguravaju za sport – zaključio je Pavičić.
 


Rezultati atletskog natjecanja


50 m: 1. Marko Mustać (8,71), 2. Stipe Matak (9,31), 3. Kristian Kalanj  (9,40).
Skok udalj: 1. Tomislav Burčul (2,95), 2. Matej Nekić (2,90), 3. Dominik  Ćurić (2,88).
Bacanje vortexa: 1. Tomislav Burčul (26,00), 2. Matej Nekić (24,61), 3.  Karlo Matak (23,53)
Kod djevojčica u svim disciplinama prva tri mjesta zauzele su: Ema  Čakarun, Mihaela Dobrić i Barbara Strnak.




 


Minirukomet


Na Prvenstvu Hrvatske u minirukometu održanom u Karlovcu nastupili su kod dječaka: Toni Babara, Baldo Ćuković, Roko Šimeković, Luka Kasap, Luka Prtenjača, Luka Bojmić, Luka Vidaković, Luka Smoljan, Patrik Dedaj, Luka Zebić, Nikola Orlović, Luka Birkić, Gabrijel Zekanović, Marko Čulina, Tomislav Burčul, Dominik Ćurić, Leo Albreht, Adrijan Brnić, Stipe Matak, Matej Bradarić-Friese. Kod djevojčica sudjelovale su: Klara Sušić, Valentina Černe, Lovorka Žagar, Dora Vitori, Matija Marfat, Nika Forko, Lucija Lerga, Elena Mandić, Stela Troskot.