Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Imamo obvezu čuvati svoj identitet

01.05.2012. 22:00
Imamo obvezu čuvati svoj identitet


Imamo obvezu čuvati svoj identitet, a osobito kulturu i jezik. Ovo smatram jednim malim korakom u tom smjeru, kazao je pročelnik Šimunić


U ponedjeljak je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru održan prvi znanstveno-književni kolokvij Zadarski književni krug. Kolokvij je organiziran u suradnji Društva hrvatskih književnika Ogranak Zadar te Udruge 3 000 godina Za dar iz Zadra.
Književno-znanstveni kolokvij Zadarski književni krug organizira se u sklopu obilježavanja Dana Zadarske županije i Dana hrvatske knjige. Težnja organizatora, DHK i Zadarske županije je da ovaj prvi kolokvij ovakve vrste upriličen u cilju izučavanja problematike razvoja književnosti u Zadru i na zadarskom području preraste u tradicionalnu godišnju manifestaciju. Kolokvij su, kao vrijedan doprinos, prepoznali i iz Zadarske županije te ga je Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije ocijenio vrlo vrijednim u očuvanju identiteta ovih prostora.
– Imamo obvezu čuvati svoj identitet, a osobito kulturu i jezik. Ovo smatram jednim malim korakom u tom smjeru, kazao je Šimunić prije početka izlaganja okupljenih znanstvenika.
Cilj kolokvija bio je, među ostalim, okupiti što veći broj znanstvenika, povjesničara književnosti te filologa, ali i samih književnika kako bi izlaganjem osvijetlili bogatu književnu produkciju zadarskoga kraja upozoravajući i na suvremene pojave. U prvom zadarskom kolokviju sudjelovali su mr. Božidar Petrač, predsjednik DHK, Tomislav Marijan Bilosnić, predsjednik Ogranka DHK, prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. dr. sc. Šimun Musa, prof. dr. sc. Zvjezdana Rados, prof. dr. sc. Divna Mrdeža-Antonina, dr. sc. Igor Šipić, Đuro Vidmarović, književnik i Sanja Knežević, prof.
Na prvom kolokviju razgovaralo se o dijalektalnoj zadarskoj književnosti u sklopu hrvatske književnosti, o lirici Stjepana Vučičevića, Zadru u Araličinom romanu “Knjiga gorkog prijekora”, a svakako je zanimljivo bilo i izlaganje prof. Mrdeža-Antonina koja je pokušala dati okvir ovom prvom kolokviju Zadarski književni krug ističući kako je bitno da se kolokvij ne zatvori u lokalne okvire nego podigne na jednu višu razinu te uključi s vremenom, uz izlaganja, i manifestacije poput druženja s književnicima i slično.
Kolokvij bi u konačnici trebao utroditi zbornikom Zadarski književni krug te postati tradicija. Jedan korak u tom smjeru već je uspješno napravljen u prošli ponedjeljak.