Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedra i jedrilice na Jelavićev način

01.05.2012. 22:00
Jedra i jedrilice na Jelavićev način


Ja još uvijek radim zato što se igram, volim to što radim i radim onako kako volim – Dragan Jelavić


Prikladno, uz otvorenje Svjetskog prvensta u jedrenju za olimpijski 49er, u prostorijama Jedriličarskog kluba Uskok otvorena je izložba slika Dragana Jelavića. Na izložbi se Jelavić predstavio svojom interpretacijom jedara koja su na platnima zaplovila u živim bojama.
– Imam veliku čast i zadovoljstvo predstaviti vam ovu veliku izložbu našeg kolege Dragana Jelavića. Izložbu smo organizirali i održavamo u povodu Svjetskog prvenstva u jedrenju u klasi 49er koju organizira JK Uskok i zaista mi je zadovoljstvo da imamo ovakav lijepi postav koji se rijetko može vidjeti u našem gradu. Bez ikakvih želja da napravim kompliment Draganu, ali uistinu je pogodio motiv i način prezentacije, smatram da je ovo jedna od vrlo vrijednih i kvalitetnih izložbi. Ne običavam tumačiti slike jer one govore same za sebe pa prepuštam vama da sami procijenite ovo što je Dragan naslikao, rekao je akademski kipar i predsjednik umjetničke udruge “Jadertina” Konstantin Kostov na otvorenju.
Autor je istaknuo kako su slike na izložbi nastajale u proteklih nekoliko mjeseci i sve imaju isti motiv jedra i jedrilica na, kako je rekao, njegov način.
– Ja još uvijek radim zato što se igram, volim to što radim i radim onako kako volim, zaključio je Jelavić. Sudeći po broju okupljenih čini se da je slikar uspio steći i publiku koja prepoznaje njegov rad.
Dragan Jelavić rođen je u Ravči, a u Vrgorcu završava osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Splitu, Studij likovnog odgoja i likovnih umjetnosti diplomirao je 1989. godine. Već od 1986. aktivnije se bavi slikarstvom kada ima i prvu samostalnu izložbu. Od tad pa do danas izlaže na više desetaka samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te na brojnim grupnim izložbama. Duže vrijeme bavi se grafičkim dizajnom, a redovit je član HDLU Zadar.