Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Potencijalno rekordna sezona

01.05.2012. 22:00
Potencijalno rekordna sezona


Zadar osim ostanka u ligi lovi i nekoliko zanimljivih statističkih dosega


Što očekuje nogometaše Zadra u posljednjih 180 minuta ove sezone? Po rasporedu dvije utakmice, u subotu protiv Karlovca kod kuće, a tjedan dana kasnije gostovanje u Osijeku. Dva boda iz te dvije utakmice dovoljna su Zadranima za potvrdu ostanka u ligi. Da se neizvjesnost ne bi produžila do Osijeka, koji je također u opasnoj zoni, društvo sa Stanova treba tri boda protiv Karlovca. Osim potvrde ostanka, Zadar u dvobojima s Karlovcem i Osijekom može ostvariti i nekoliko zanimljivih prvoligaških dosega. Šesto mjesto u sezonama 1997./98. i 2003/04. najbolje su zadarsko ostvarenje u Prvoj HNL. Više od toga igrači Dalibora Zebića teško da mogu ostvariti jer petoplasirana Cibalia ima šest bodova prednosti. Ipak, i ponavljanje šestog mjesta bio bi odličan rezultat, najbolji nakon 2004. godine. Zato “plavi” još uvijek mogu srušiti jedan rekord, a to je onaj s postotkom osvojenih bodova. Istina, neće biti lako jer treba pobijediti u obje utakmice. U sezoni 1993./94., kada su se za pobjedu dobivala dva boda, Zadrani su osvojili 48,5 posto bodova, a trenutačno momčad sa Stanova ima 46,4 posto osvojenih bodova. Sve da izgube i obje utakmice do kraja sezone postotak osvojenih bodova za Zadrane bit će najbolji u posljednjem desetljeću. Najlošija sezona u ovom statističkom elementu je 2008./09. kada je Zadar sezonu završio sa svega 29,3 posto osvojenih bodova. Konačno, najrealniji doseg po kojem bi ova sezona u Ulici Hrvoja Ćustića mogla biti posebna jest broj pobjeda. Zadar ih trenutačno ima 11, koliko ih je imao i u sezonama 1996./97., 2007./08. i 2010./11. Više od 11 pobjeda u Prvoj HNL u jednoj sezoni Zadar nikad nije ostvario. Ovo bi mogla biti prva sezona u kojoj će taj doseg biti premašen. Suprotno tome, po broju postignutih golova Zadar je na tragu najneefikasnijih sezona. Ipak, taj se dio ponekim golom protiv Karlovca i Osijeka može popraviti…


Porazi kadeta i juniora




U 26. kolu Prve HNL kadeti i juniori Zadra poraženi su na gostovanju kod Dinama. Kadeti “modrih” pobijedili su 3:0 dok su juniori slavili s 2:1 u utakmici u kojoj je pogodak za Zadar postigao Jovančević. U 27. kolu Zadar je domaćin Cibaliji.


Pioniri četvrti u Vukovaru


Pioniri Zadra nastupili su na desetom memorijalnom turniru hrvatskih branitelja u Vukovaru. Zadrani su pod vodstvom Damira Pankasza izborili plasman u polufinale u kojem su poraženi od Dinama (0:3). U utakmici za treće mjestO bolja od Zadra bila je Rijeka (0:4).
Za Zadar su nastupili: Pilipović, Aleksić, Prekpalaj, Radeta, Butić, Smokrović, F. Surać, A. Brkić, Labus, Kararko, Sarić, Lisica, Knežević, Klanac, L. Brkić, Sinovčić, Žunić, P. Surać.