Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tisuće posjetitelja uživalo u sportu i prirodnim ljepotama

01.05.2012. 22:00
Tisuće posjetitelja uživalo u sportu i prirodnim ljepotama


Avanturistički-adrenalinski produženi vikend Zadarske županije, koji je započet rafting regatom na rijeci Zrmanji u subotu, nastavio se zadnjeg dana travnja i prvog dana svibnja u NP Paklenica. Tamo je u ponedjeljak na stijenama kanjona Velike Paklenice održan 13. Međunarodni susret penjača i natjecanje u brzinskom penjanju po velikim stjenama (BWSC) za muškarce i žene. Zatim je jučer održano 5. natjecanje u penjanju po stijenama za djecu i 21 kilometarski polumaraton kroz kanjone Male i Velike Paklenice. Na Velebitu je od petka do jučer, bilo u adrenalinskim užitcima ili samo u šetnji prirodom, uživalo je više od 8.000 posjetitelja iz Hrvatske i zemalja iz susjedstva, posebno Slovenije, Italije i Austrije.
– Od petka dnevno nas je u prosjeku posjećivalo oko 1.500 posjetitelja, s tim da je ta brojka na 1. svibnja bila veća. U Sloveniji je u petak bio nacionalni praznik, a u Italiji dva dana ranije pa je vjerojatno većina ljudi spojila praznike s vikendom i iskoristila vrijeme za dolazak na naše područje. Vrijeme je bilo odlično pogodno za penjanje i ugodno za šetanje, kaže Dragica Jović iz NP Paklenica.
Centralni događaji bili su naravno natjecanja muškaraca i žena u BWSC-u. U konkurenciji muškaraca prvo mjesto osvojili su Jurica Levatić i Perica Levatić koji su 160 metara dugačak smjer BWSC težine 6c+ uspjeli prijeći za fantastičnih četrnaest minuta i pedeset i pet sekunda. Drugo mjesto zauzeli su Marko Marasović i Emil Mucko s vremenom od sedamnaest minuta, a treće Ivan Pevec i Krešimir Morić koji su 160 metara prošli za dvadeset i pet minuta i osamnaest sekundi. U ženskoj konkurenciji Sunčica Hrašćanec i Inga Patarčić su svoj smjer BWSC dužine 100 metara prošli za osamnaest minuta i osam sekudni. Dječaci i djevojčice mlađi od četrnaest godina briljirali su na 13-metarskom smjeru Zava i 15-metarskom Čuja ti si Bog i batina. Kod djece do dvanaest godina, od četvero prijavljenih, pobijedio je Roko Lončar koji je Zavu spretno savladao za minutu i osamnaest sekundi. U konkurenciji od dvanaest do četrnaest godina takmičilo se osmero djece, a najbrži je bio Miha Hajna iz Slovenije koji je petnaest metara prešao za svega dvadeset i šest sekundi.