Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radom prosvjedovali protiv prosvjeda

Autor: Ante Vidović

01.05.2013. 22:00
Radom prosvjedovali protiv prosvjeda

Foto: Marin GOSPIĆ



Dok su oni u metropoli zviždanjem i prosvjedom proveli praznik rada, oni u Poljacima, u prvom selu od križanja na Mazijama prema Ninu, obilježili su ga radno. U inat velikim sindikalnim vođama organizirali su radnu akciju na postavljanju krova na društvenom domu i tako radom prosvjedovali protiv onih koji prosvjeduju.
Bitka je to između dva svijeta s različitim svjetonazorima. Onaj gori u metropoli koji je jučer popunjavao minute udarnih informativnih emisija čini sindikalna elita koju predvode gospoda Krešimir Sever i drugi. Svi redom s plaćama za koje mi obični smrtnici mislimo da su dio urbanog mita. Drugi je onaj svijet koji razmišlja zdravo racionalno. Zna da sutra mora ići na posao zarađivati svoju plaću pa su odlučili iskoristiti slobodan dan da naprave nešto za svoje mjesto. Vikend će posvetiti poljoprivredi. I sada neka Čačić priča priče o radnom sjeveru i neradnom jugu.
Treba nam treća politika. Vrijeme je za promjene koje vi ne možete izvesti. Ili se mijenjate, ili odlazite, grmio je jučer Vilim Ribić. Za to vrijeme Trifun Poljak, čovjek koji je više od trideset godina proveo u Švicarskoj i razvio uspješnu građevinsku tvrtku, dizao je kupe na krov društvenog doma. Radna i prijateljska atmosfera u kojoj se čovjek za tren uklopi nasuprot karnevalske u Zagrebu, gdje je povorku predvodio kamion s razglasom i vatrogasnim vozilom.
– Kroz život sam naučio da samo radom možemo pomoći svojoj zemlji da izađe iz krize, da bude manje siromašnih ljudi i onih koji ne dobivaju plaću za svoj rad. Nema ništa od velikog pametovanja nekih pametnjakovića koji praktično dobivaju lovu da ne rade ništa. Danas ovdje, uz potporu Grada Nina, uređujemo društveni dom. Želimo stvoriti mjesto gdje će se okupljati mladi iz našeg i okolnih sela. Ovdje ćemo organizirati predškolsko obrazovanje za našu djecu tako da i ona s nekim znanjem odu u školu. Mi ćemo feštati kad završimo posao, tamo kraj lipnja ili početak srpnja kad bi dom trebao biti otvoren, kaže Trifun.