Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Je li vrijeme da se HKS posveti domaćem prvenstvu?

01.05.2016. 22:00
Je li vrijeme da se HKS posveti domaćem prvenstvu?


Možda bi hrvatski košarkaški vlastodršci napokon mogli razmisliti da prioritet daju nacionalnom prvenstvu, a onda se uz to eventualno mogu igrati i neka druga natjecanja. Potencijal sigurno postoji, naravno, pod uvjetom da Savez klubovima financijski olakša neke stavke koliko god je to moguće i da se kvalitativno, a posebno marketinški sve to podigne na višu razinu
Nikad zanimljivija borba za treće mjesto, ali i za četvrto, koje vodi u doigravanje za naslov prvaka Hrvatske, protječe pomalo u sjeni beskrajnog sukoba između FIBA Europe i ECA-e, tvrtke koja vodi Euroligu i Eurokup. Posljednja novost po tom pitanju je FIBA-ino povlačenje priznanja ABA lige, čija je opstojnost tako ponovno dovedena pod znak upitnika. Sličnu trakavicu pratili smo cijelo prošlo ljeto, a ona je okončana gašenjem stare i osnivanjem nove ABA lige, u stopostotnom vlasništvu klubova, koju je FIBA i podržala. No, nepunu godinu dana kasnije promijenila je mišljenje pa je sada veliko pitanje hoće li i u kakvom obliku regionalna liga nastaviti postojati.
Dva scenarija
Razlika između ovogodišnje i lanjske situacije je ta što FIBA djeluje prilično odlučnije u svojim namjerama pa je tako i zaprijetila suspenzijom nacionalnih reprezentacija onih saveza čiji se klubovi opredijele za nastup u Eurokupu, a ne u novoosnovanoj FIBA-inoj Ligi prvaka. A kako se ABA liga većim dijelom (svi osim Cibone) opredijelila za opciju Euroliga-Eurokup, jasno je i zašto je FIBA povukla priznanje tog regionalnog natjecanja. Istu stvar je još ranije napravio Hrvatski košarkaški savez (kao i srpski i slovenski), čime je jasno dao do znanja da stoji na strani FIBA-e, iako je i sam sudjelovao u stvaranju ABA lige. Kako će se rasplesti cijeli ovaj cirkus, ostaje za vidjeti, ali kako sada stvari stoje, ukoliko se ne postigne nekakav kompromis, moguće su dvije opcije. Ili regionalna liga više neće postojati ili će postojati, ali klubovi koji će u njoj sudjelovati neće igrati nacionalna prvenstva. Jer nijedan savez se očito ne želi zamjeriti FIBA-i do te mjere da na kraju cijenu plati reprezentacija. A sve to znači da bi se trebao uvelike promijeniti i sustav natjecanja sljedeće sezone. Jer igranje samo ABA lige ili samo nacionalnog prvenstva u ovakvom obliku je premali fond utakmica za klubove koji teže nečem višem.
Neizvjesna borba
Najgore je što se u svemu tome pomalo gubi smisao sporta i to baš u sezoni kada hrvatska klupska košarka pokazuje da ipak ima što ponuditi. Istina, nije to neka naročito visoka razina kvalitete, ali nije bila ni u ABA ligi pa bi hrvatski košarkaški vlastodršci možda napokon mogli razmisliti da prioritet daju nacionalnom prvenstvu, a onda se uz to eventualno mogu igrati i neka druga natjecanja. Liga za prvaka odavno nije bila neizvjesnija, s izuzetkom Cedevite, koja je za klasu iznad ostalih. U dosadašnjih deset kola viđeno je mnogo zanimljivih utakmica sa dramatičnim završnicama, a zabilježeno je i nekoliko izneneđenja, poput pobjede Splita pod tornjem ili Gorice u Zadru. Iza drugoplasirane Cibone (7- 3), pet je klubova u bod razlike. Zadar i Zagreb su na omjeru 5-5, a Split, Kvarner i Gorica na 4-6. Treba biti realan i reći da je ta izjednačenost više posljedica slabljenja ABA ligaških klubova, nego li jačanja A-1 ligaša, ali potencijal za jedno zanimljivo natjecanje u budućnosti sigurno postoji. Naravno, pod uvjetom da Savez klubovima financijski olakša neke stavke koliko god je to moguće i da se kvalitativno, a posebno marketinški sve to podigne na višu razinu.
Sutra Zadar – Split
Što se trenutačne situacije tiče, bez obzira na upitan opstanak ABA lige, pred nama su vrlo zanimljiva posljednja četiri kola. Jer, ako ništa drugo, treće mjesto nudi veću mogućnost plasmana u finale. Već sada mnogi kao ključan dvoboj vide onaj u pretposljednjem kolu između Zadra i Zagreba na Višnjiku, no do tada treba odraditi još dva kola. Sutra će momčad Ante Nazora dočekati Split, dok će ona Danijela Jusupa gostovati kod Gorice, a preostala dva para su Šibenik – Kvarner i Cibona – Cedevita. U nedjelju, pak, Zadrani gostuju kod Cedevite, Zagreb u Trnskom dočekuje Cibonu, a Kvarner na Zametu Goricu i nakon tih susreta će kalkulacije biti nešto jasnije. Ukoliko sutra pobijede, Zadrani će praktički eliminirati Splićane iz borbe za treće mjesto i do kraja bi to mogao biti troboj na relaciji Zadar – Zagreb – Kvarner. Pritom nipošto ne treba zanemariti Riječane, koji su u međusobnim susretima bolji i od Zadrana i od Zagrepčana. I ako bi u sljedeća tri kola dobili Šibenika i Splita u gostima, te Goricu kod kuće, mogli bi se dovesti u situaciju da u posljednjem kolu u svojoj dvorani protiv Cibone igraju utakmicu za povijest. No, s obzirom na sva dosadašnja iznenađenja, bilo kakve prognoze bile bi neozbiljne. Ionako će se sve znati za manje od dva tjedna.