Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na Plovaniji ispržili fritaju od tisuću jaja

01.05.2016. 22:00
Na Plovaniji ispržili fritaju od tisuću jaja


– Mi nešto stariji smo skupa s mlađima odlučili pokrenuti niz inicijativa. Među njima je ova fritaja za blagdan Sv. Josipa i fešta pred Badnjak. No naša radost je najveća u tome što nam je uspjela humanitarna akcija za pomoć obitelji Viduka, rekao je Ivan Matak
Fritajom od tisuću jaja mještani zadarske Plovanije su na osebujan način  2. godinu za redom proslavili praznik rada Prvi maj,  kojeg je papa Pio XII. još 1955. godine proglasio i blagdanom Sv. Josipa radnika. Budući da se ovaj kvart nalazi u župi sv. Josipa, tako je ovo njihov blagdan, a proslavili su ga 3. godinu za redom.
 Uz maslinovo ulje, slaninu i kapulu poseban dodatak ove fritaje jest zadarski crni tartuf. Njemu je ove godine, kaže idejni začetnik ove fešte Ivan Matak, pridodan bijeli tartuf. Tajna je između ostalog bila i u temeljcu, koji se u „king size” fritaju položio neposredno prije glavne smjese.
Unatoč kiši i vrlo hladnom vremenu, bio je to pravi gastronomski događaj, međutim prava vrijednost ovog okupljanja je oživljavanje ovog, nekad „samozatajnog” gradskog kvarta.
– Mi nešto stariji smo skupa s mlađima odlučili pokrenuti niz inicijativa. Među njima je ova fritaja za blagdan Sv. Josipa i fešta pred Badnjak. No naša radost je najveća u tome što nam je uspjela humanitarna akcija za pomoć obitelji Viduka. Još samo da obojimo kuću izvana, i ona će biti spreman za useljenje, rekao je Ivan Matak, nadajući se da će akcija imati sretan epilog i da obitelji Viduka neće biti oduzeta djeca.
Među gostima našla su se mnoga poznata zadarska lica iz društvenog i političkog života. Jedan od glavnih kuhara bio je i novopečeni predsjednik zadarskog HDZ-a Joso Nekić, kojemu je Plovanija „izborna baza”. No gastronomska politika ovog puta bila je u prvom planu, a plovanijska fritaja, nada se Matak, bit će i sljedeće godine zaštitni znak blagdana Sv. Josipa radnika.