Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pobijedila Iva Cvetko za koreografiju “Ma rožica”

01.05.2016. 22:00
Pobijedila Iva Cvetko za koreografiju “Ma rožica”


Ovaj festival originalan je na području Hrvatske, ali i u svijetu. Održava se svake godine u drugom gradu Hrvatske, a uživa poseban ugled u pogledu razvijanja folklorne umjetnosti
Pobjedom Ive Cvetko za koreografiju “Ma rožica”, kojom je  plesove Hrvatskog zagorja izveo KUD-a Horvati iz Horvata, završio je 14. Festival folklorne koreografije, koji je održan u HNK Zadar. Taj festival potiče folklorno stvaralaštvo, natjecateljskog je karaktera, a ove se godine svojim autorskim ostvarenjima natjecalo deset koreografa i to prema odabiru selektora Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Najuspješnije ovogodišnje koreografije proglasili su selektori Goran Knežević i Goran Ivan Matoš.
Organizator Festivala bilo je Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja, jedina priznata strukovna udruga s područja folklorne djelatnosti u Hrvatskoj, uz potporu raznih institucija i organizacija s državne i lokalne razine, a posebno grada domaćina – Zadra. Uoči festvala u Zadru je održana Skupština društva, na kojoj se okupilo preko 40 koreografa i voditelja članova društva.
 Što se tiče ostalih nagrađenih, 2. mjesto pripalo je Marku Robiniću za koreografiju “Lira svira”, kojom je plesove otoka Silbe izveo FA HKUD-a Željezničar iz Zagreba. Na postolje se kao treća popela i Kristina Benko- Markovica za koreografiju ” Šurlali su si junaki”, kojom je plesove Gradišća izveo KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca. Nagrade najuspješnijima uručili su Andrija Ivančan, umjetnički voditelj Ansambla Lado,  Alen Šušković, plesni i Dražen Kurilovčan glazbeni voditelj Lada i Kristijan Lopac iz Zadra ,vlasnik agencije Sretno srce.
U natjecateljskom dijelu su još nastupili KUD Šubić iz Novske i KUD Košutarica iz Košutarice, FA Bilje iz Bilja, FA KUD Zvir iz Jelenja, HKPD Bosiljak iz Čučerja, FA Zagreb Markovac iz Zagreba, FA Zdenac iz Garešnice i KUD Bratinečko srce iz Bratine.
U revijalnom dijelu festivala predstavili su se Zadarski tanac iz Zadra, Ansambl Zabok iz Zaboka, plesni par KUD Horvati iz Horvata, Pavla Maslać i Milan Palčić, te naposlijetku PVA Ethnotine iz Zagreba.
Ovaj festival originalan je na području Hrvatske, ali i u svijetu. Održava se svake godine u drugom gradu Hrvatske, uživa poseban ugled u pogledu razvijanja folklorne umjetnosti, privlači veliki interes folklornih stvaratelja, a na njemu godišnje nastupi oko 400 folklornih plesača i svirača.