Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Puljić: Gospinim zagovorom dogodilo se toliko pozitivnih i dobrih stvari

01.05.2016. 22:00
Puljić: Gospinim zagovorom dogodilo se toliko pozitivnih i dobrih stvari


Svjesni, međutim, njezine potrebe i u našoj sadašnjosti obraćamo joj se i molimo neka trajno ostane s nama. Budući da je bila i ostala stijeg naših pobjeda i poticaj naših obnova, molimo je neka pohiti u naša sela i gradove, u naše gore i na naše more, rekao je nadbiskup
Blagdan Gospe od Zečeva jučer je tradicionalno proslavljen u Ninu koncelebriranom svetom misom u crkvi sv. Anselma koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te procesijom sa čudotvornim Gospinim kipom. Vjernici su jučer u ovom kraljevskom gradu ovaj blagdan proslavili jubilarni 500. puta.  
U svojoj propovijedi na misi, na kojoj je u koncelebraciji bilo čak 30 svećenika, mons. Puljić je podsjetio na tvrdnju engleskoga spisatelj, umjetnika i kritičara Johna Bergera koji je napisao kako je za „uništenje neke zajednice i njezine povijesti dovoljno razoriti njezinu prošlost”.
– Povijest, naime, govori o ukorijenjenosti u konkretnom vremenu i prostoru, pa su godišnjice s kršćanskog zrenika izvrsna prigoda kako razumjeti odakle dolazimo, gdje se nalazimo i kamo nam je ići i stići. Jer, kad se izgubi pamćenje i sjećanje, ostaje obična, banalna svakodnevica. Zato je sveti Ivan Pavao II. poručivao mladima neka „ne zaboravljaju prošlost. Jer, čovjek bez prošlosti i pamćenja riskira ostati i bez budućnosti- istaknuo je zadarski nadbiskup, dodajući kako su ovdje došli kao hodočasnici svojoj Gospi od Zečeva, koja je ovdje već pet stoljeća okupljala vjerni puk, koji je toliko puta osjetio njezinu blizinu i zaštitu.
 Gospa pomogla osamostaljivanju Hrvatske
– Njezinim zagovorom dogodilo se toliko pozitivni i dobrih stvari koje je ljudski teško razumjeti. A zbili su se u ne tako davnoj prošlosti, čemu smo i mi svjedoci. Kako na primjer rastumačiti stvaranje „slobodne i neovisne države” koju nije htjela ni Europa, ni Amerika, ni Ujedinjeni narodi?! Kako protumačiti činjenicu da smo, ne samo obranili svoja ognjišta i preživjeli užas razaranja i „strategiju spaljene zemlje”, već nitko nije umro od gladi ili ostao bez krova nad glavom?! To je zasluga One koju nam je u zadnjim trenutcima svoga ovozemnog života Isus ostavio Mariju kao majku, kad je apostolu Ivanu rekao „evo ti majke”. Kao dobra zagovornica ona nas je i danas okupila na gozbu Riječi i euharistije svoga Sina- podsjetio je mons. Puljić, koji je kazao kako je blagdan Gospe od Zečeva osobita prigoda za zahvaliti Mariji za tu brigu, ljubav i zaštitu.
 Branitelji su joj vjerovali
– I posebice za one brojne događaje i slučajeve iz naše prošlosti koje je povijesti zabilježila kao memoriju našeg kolektivnog pamćenja. Spomenimo samo neke čudesne zahvate, kao napr. Gospu od Zečeva u obrani Nina i Zadra (1500.) Bilo je i čudesnih događaja tijekom Domovinskog rata u obrani pred srpskom i crnogorskom agresijom na Hrvatsku. A zbili su se uz Marijinu pomoć i zagovor: Od Dubrovnika, Šibenika, Škabrnje i Zadra, preko Gospića, Karlovca i Vinkovaca do Voćina, Aljmaša i Vukovara. Pripisujemo ih Marijinom zagovoru jer branitelji su joj vjerovali, nosili oko vrata njezinu krunicu, molili i pjevali njezine pjesme. Vrhunac čudesnog zahvata zbio se na blagdan Gospe Snježne 1995. kada je pri oslobađanju okupiranih područja oslobođen i kraljevski grad Knin. Hrvatske su institucije smatrale taj događaj tako važnim i značajnim da su dan Gospe Snježne proglasili nacionalnim blagdanom i Danom zahvalnosti- naglasio je nadbiskup, dodajući kako bismo mogli kratko reći kako smo uglavnom sve naše povijesne krize i kušnje, prijetnje i zastrašivanja uspijevali prebroditi uz pomoć one koju od milja zovemo našom kraljicom i zagovornicom. 
– Svjesni, međutim, njezine potrebe i u našoj sadašnjosti obraćamo joj se i molimo neka trajno ostane s nama. Budući da je bila i ostala stijeg naših pobjeda i poticaj naših obnova, molimo je neka pohiti u naša sela i gradove, u naše gore i na naše more. U tom vidu ponavljamo ono što joj jedna pjesma kliče i moli: „Ah, ne ogluši se, uslišaj Djevo, ponizne molbe smjerni nam glas. Vjerujemo u te, majko i djevo; Tvoja utjeha dušu nam liječi. Ti si nam, Majko, nada i spas!” Tako je bilo jučer. Tako neka bude i danas i u vijeke vjekova. Amen, zaključio je mons. Puljić.