Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Artiljerija s Neretve

01.05.2017. 22:00


Nebiranim rječnikom koji se posve oteo kontroli mala pohlepna stranka iz neretvanske doline otkriva kako se ni danima nakon (ne)očekivanog izbacivanja iz Vlade ne uspijeva pribrati od šoka i snaći u nastaloj situaciji. Pogrešno procjenjujući kako će višestruko većem partneru moći nekažnjeno unedogled zabijati noževe u leđa, a sve kako bi problem jedne posrnule megatvrtke maksimalno iskoristili za pridobivanje birača, preračunali su se i sada u nezadrživom bijesu dojučerašnjem partneru pripisuju mafijaške i diktatorske metode. Politički amateri koji već skoro dvije godine destabiliziraju vlast nisu shvatili da takav neposluh, pa još u izravnom prijenosu, ni jednom normalnom premijeru ne ostavlja drugi izbor osim da im pokaže izlazna vrata.
Kaže se da se samo lud odriče onoga što ima, nadajući se da će dobiti ono što nema, a Mostovci se nakon svega pola godine vladanja – i to iz nekih od najvažnijih fotelja koje su uspjeli iskamčiti, sada sele isključivo na lokalnu pozornicu s koje će na HDZ ispaljivati “tešku artiljeriju.” Iz državne vlasti su, bez obzira na redoslijed i epilog ovotjednih saborskih glasovanja, vjerojatno pometeni na dulji rok, a možda i za svagda. Da nagli gubitak vlasti nije rezultat nikakve njihove čestitosti i političkog poštenja, o čemu stalno trube, već diletantskog hazarderstva, te da je zapravo riječ o skupini gladnoj fotelja, govori i već započeto koketiranje s SDP-om o kojem Petrov kaže da je „suradnja moguća s čestitim ljudima pa ako će se tako postaviti SDP, onda može i s njima.” No sva je prilika da će ih tri podignute ruke koštati ne samo koalicije u Vladi nego i lokalnih rezultata jer njihovi kandidati za župane i gradonačelnike teško da će proći u prvom krugu, a u drugom će ih ionako potući glasačka mašinerija neke od dviju najjačih stranaka. Participiranje u vlasti pak kroz općine, gradove i županije nakon totalnog rata će s HDZ-om postizborno biti teško ostvarivo jer će toj stranci sada svatko prije njih biti pogodniji. S lijevom opcijom je takva suradnja jednako daleka, tim više što će SDP morati uzeti u obzir i svoje sadašnje i eventualno buduće partnere kojima je ova desna stranka i, rekao bi još jedan poznati Metkovac sekta molitvena, potpuno neprihvatljiva.
Most je, sada je to posve jasno, prevrtljiv, nepouzdan partner kojemu nitko nije po volji. Za njih su svi korumpirani ili barem sumnjivi – od Milanovića i Karamarka, kojima su ucjenjivački odricali premijerske funkcije, do Marića i Plenkovića kojega sada časte još gorim epitetima od bivšeg nepopularnog dvojca. Ne čudi stoga što je na zadarskoj predizbornoj sceni Most svog partnera pronašao upravo u Akciji mladih, skupini jednako uživljenoj u mesijansku ulogu koja izigrava moralnog arbitra, i za koju su isto tako svi kriminalci i lopovi koje treba prokazati i prijaviti, pa čak i mladi HDZ-ovci koji su ove subote došli na trg kao podrška svojim kandidatima, a od kojih su se Akciji mladih pričinili „zloslutnici” koji “demonstriraju silu i strah.” U svakom slučaju skori izbori pokazat će hoće li birači honorirati one koji u svima vide prijetnju ili će kao u poslovici biti „u srdite prosjakinje prazna torba.”