Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čišćenje devastiranog zadarskog zdanja ili jeftino politikantstvo?

01.05.2017. 22:00
Čišćenje devastiranog zadarskog zdanja ili jeftino politikantstvo?


Most i Akcija mladih nisu jučer uspjeli u svojoj nakani da unutar Centra Mocire održe humanitarnu radnu akciju u kojoj bi očistili ovo devastirano zdanje. Već ujutro dočekali su ih zaštitari koji su im zapriječili ulaz, a nakon toga, kandidat ove koalicije za zadarskog župana Marko Pupić Bakrač je izjavio kako je akcija „Očistimo Centar Mocire zajedno!”, kojom je koalicija Akcija mladih i nezavisnih i Mosta željela ukazati na sramotan odnos vladajućih u Zadru prema tom prijeko potrebnom prostoru, nažalost voljom gradonačelnika Kalmete zabranjena. Kandidat za zamjenika zadarskog gradonačelnika Ante Rubeša, dodao je kako nije bilo potrebe niti držati u rezervi toliki broj interventnih policajaca jer su i otprije poslane poruke kako „mostovci” i „akcijaši” neće pokušati na juriš osvojiti Mocire i izazivati bilo kakvu upotrebu sile.
– Akcija mladih i Most nisu htjeli uzrokovati dodatne probleme zaštitarskoj službi koja je nažalost u prvomajsko jutro angažirana kako bi nas spriječila da očistimo staklo i drugi opasni otpad koji se, nažalost, nalazi na šest metara od otvorene ograde Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, koju pohađa 1.200 djece. Žao nam je što je zaštitarska služba u tolikom broju angažirana tek sad. Gradski vijećnici Akcije mladih dopisima, amandmanima i vjećničkim prijedlozima tražili su bolju zaštitu Centra sve ove godine, budući svi znamo da se Centar kontinuirano uništava, na sramotu svih nadležnih institucija Zadra i Hrvatske. Pokušali smo popraviti devastirano stanje te smo po uputama gradonačelnika poslali zahtjev gradskim službama na koji nismo dobili odgovor, rekao je Marko Pupić Bakrač pozivajući sve one koji su se odazvali humanitarnoj radnoj akciji da zaštitarskoj službi ne prave probleme kako bi i zaštitari dostojanstveno mogli obilježiti Međunarodni praznik rada.
Nije puno trebalo čekati na odgovor gradonačelnika Božidara Kalmete koji se pozvao na jučerašnje priopćenje u kojem jasno i nedvosmisleno stoji kako je od Akcije mladih i Mosta zatraženo da pošalju službeni zahtjev da im se odobri provođenje akcije “Očistimo Centar Mocire zajedno”.
– Napomenuli smo da bez obzira što gradska uprava jučer i danas ne radi – da će dobiti odgovor odmah. Iako smatram da je ta akcija potpuno nepotrebna jer smo moji suradnici i ja, skupa s Vladom RH, nakon četiri godine opstrukcije SDP-ove vlade oko završetka tog projekta, uspjeli sve vrlo brzo dogovoriti, potpisati sporazum s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta, i vrlo skoro se očekuje raspisivanje javnog natječaja i početak radova na završetku centra Mocire, na radost svih korisnika i građana, rekao je Kalmeta.
Koaliciji Most – Akcija mladih, Kalmeta je poručio kako suprotno tome, njihov cilj nije dobrobit nego opstrukcija i anarhija zbog koje nisu ni podnijeli zahtjev, što je minimum koji su trebali napraviti radi zakona, njih samih i radi gradske uprave.
– Ali i na ovom slučaju ponašanje Akcije mladih i Mosta ukazuje kako cilj nije bio očistiti centar Mocire, nego jeftino politikantstvo što nikada nije i neće riješiti niti jedan problem. Do ovoga trenutka, taj zahtjev nije službeno stigao, a i da je stigao, bez obzira na sve gore izneseno, dobili biste suglasnost Grada Zadra. I na kraju, sretan sam što će zahvaljujući ovoj gradskoj upravi i aktualnoj Vladi centar Mocire biti završen. Molim vas da o ovoj temi više ne polemiziramo, jer ovdje se radi o nečemu što je puno važnije od dnevno-političkih polemiziranja, poručio je koaliciji zadarski gradonačelnik.
Kandidat za dožupana Stipe Bjeliš iz Mosta je izjavio kako je on osobno poslao molbu na adresu Grada Zadra te nam je dostavio preslik molbe za odobrenje akcije. Međutim, na istom se ne vidi datum niti potvrda o urudžbiranosti.