Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jarilo pobijedio Velesa i vratio proljeće u Zadar (FOTOGALERIJA)

01.05.2017. 22:00
Jarilo pobijedio  Velesa i vratio  proljeće u Zadar (FOTOGALERIJA)


Udruga studenata arheologije Arheos s brojnim suradnicima po prvi put u Zadru organizirala je projekt “Jarilovo” s ciljem educiranja javnosti o staroslavenskoj/starohrvatskoj kulturi i mitologiji, njegovanju tradicije i prošlosti, pa tako i rekonstrukcije slavenskog mita o dolasku proljeća.
Manifestacija je počela u četvrtak predavanjem Ivana Horvatovića “Jarilov hod – jučer i danas”, te prikazom filma “Z vzhoda”, autora Mihe Knifica. U petak je predavanje “Tko je zmaj kojeg ubija Jarilo?” održao dr. sc. Andrej Pleterski, a prikazan je film “Šetnja s Bogovima”, autora Vitomira Belaja.
U subotu oko podne svi prisutni na rivi i u blizini mogli su se upoznati sa staroslavenskim načinom života. Dvadesetak kostimiranih studenata uprizorilo je građenje slavenske kućice.
– Izložili smo slavensku keramiku, a bila je prisutna etno udruga Petrovo polje iz Ružića. Također, na samom gatu smo imali nastup pjevačke skupine Župe Kljaci, te dramski nastup KUD-a ‘Napredak’ iz Knina, rekao je Ivan Horvatović, s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, član udruge Arheos koja stoji iza cijelog projekta. Uz njega u užem timu je bilo još osmero studenata, a širi tim činilo je pedesetak ljudi.
No, najzanimljiviji i središnji događaj odigrao se u nedjelju kada je s rive krenula povorka prema Perivoju kraljice Jelene Madijevke gdje je dočekan Jarilo. Povorku je predvodio Žrec, staroslavenski šaman, s glazbom i pjesmom.
– Kada smo dočekali Jarila odlučili smo ga odvesti na rivu da nam donese proljeće, plodno razdoblje, što je prirodni početak godine za Slavene. Zato imamo tu poveznicu s Jurjevdanom, Đurđevdanom i s dolaskom Uskrsa.
Jarilo je božanstvo koje su štovali gotovo svi Slaveni, to je preteča današnjeg Sv. Jurja, u nekim aspektima Sv. Ivana, Sv. Mihovila, Sv. Nikole itd. On je bio taj koji je donosio proljeće.
Povorka od tridesetak osoba kroz pola sata stigla je preko Kalelarge i Foruma na rivu, uz glazbu članova udruge Red čuvara grada Zagreba i Udruge Perunova svetinja. Na rivi je održana ključna borba između Jarila i Velesa.
– To je vječna borba, traje svake godine u proljeće i pobjeđuje Jarilo. U jesen Jarila zakapa stara žena, koja je simbolika, poveznica sa zmajem. Kad ne bi bilo te borbe život bi stao. Bilo bi samo cvijeća, a ne bi bilo plodova, ističe Horvatović i navodi kako je “Jarilovo” njihov odgovor na “Jurjevo”, odnosno želja da se ljudi upoznaju s korijenima.
Uz pedesetak studenata sa zadarskog Odjela za arheologiju u organizaciji su sudjelovala i četvorica studenata sa zagrebačkog Odjela za arheologiju, te je ovo samim time rijetka suradnja dva istovrsna studija iz različitih gradova. Uz navedene sudionike na projektu Horvatović ističe kako posebnu zahvalu na pomoći u organizaciji duguju dr.sc. Nedjeljki Balić Nižić, prorektorici za studije i studentska pitanja, te Mariju Malbaši, predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.