Špiri Brusini vandali na čelo ucrtali ustaško "U"

Slika korisnika admin
Valentina MLAĐEN

Brojni turisti koji se ovih dana fotografiraju u zagrljaju s kipom Špire Brusine na rivi ispred Sveučilišta, ponijet će na fotografijama jedan sramotan suvenir, iako vjerojatno mnogi na prvu ruku neće ni znati o čemu se radi. Špiri su ovih dana nepoznati vandali na čelu iscrtali ustaško slovo "U". Fotografije su se odmah proširile i društvenim mrežama, a brojni Zadrani zgražali su se nad ovakvim činom vandala. Antifašistička akcija Zadar podijelila je na svojem facebook profilu fotografiju i oštro osudila ovaj vandalizam.

"Špiro Brusina (1845. - 1908.), veliki zadarski znanstvenik i zoolog svjetskog glasa, koji je prijateljevao i sa samim Darwinom, ovih je dana pao kao žrtva vandalizma lokalnih ustaša kojima ništa hrvatsko nije sveto. Sramite se!" - poručili su zadarski antifašisti.

Zadranin Špiro Brusina hrvatski je zoolog svjetskog glasa koji se bavio sustavnim izučavanjem živih i izumrlih mekušaca, ptica i sisavaca. Prvi je opisao više od 600 neogenskih vrsta i podvrsta, oko 70 recentnih jadranskih i nekoliko desetaka recentnih kopnenih i slatkovodnih vrsta ili podvrsta, a poduzeo je i naše prvo znanstveno istraživanje Jadranskog mora 1894. Ubraja se među rijetke stručnjake koji su već početkom druge polovice 19. stoljeća nazirali da u morskim dubinama ima života te isticali potrebu njegova proučavanja. U Zadru je 1. srpnja 1868. počeo istraživati morsko dno u zadarskoj gradskoj luci pa se taj datum smatra rođendanom hrvatske biologije mora. Autor kipa Špire Brusine je pokojni akademski kipar Ratko Petrić.

Vijest o ustaškom pečatu na čelu Špire Brusine prenijeli su jučer svi hrvatski mediji, ali i neki srpski portali odašiljući jučer iz Zadra, umjesto slike brojnih turista koji su pohodili naš grad tijekom produženog vikenda, slike zbog kojih bi se zacrvenio i veliki znanstvenik Špiro Brusina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika visocica
Zalosno je ovo cuti ali nasi su novinari u Hrvatskoj isti u Zadru,Zagrebu,Osjeku,Vukovaru itd. na temelju cega on obmanjuje ljude da su to nedjelo napravili ustase,zbog toga sto je na glavi vazne osobe za nase drustvo ucrtano slovo U.Novinaru molio bih znati za vasu laznu izjavu,Koliko Ustasa ima u Zadru.Navedite imena tih ljudi,pa da se ti ljudi pozovu n odgovornost.Koliko je meni poznato nas je grad sa najvis domoljuba,a vi sa ovakovom izjavom siguro niste.