Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Špiri Brusini vandali na čelo ucrtali ustaško “U”

01.05.2017. 22:00
Špiri Brusini vandali na čelo ucrtali ustaško “U”


Brojni turisti koji se ovih dana fotografiraju u zagrljaju s kipom Špire Brusine na rivi ispred Sveučilišta, ponijet će na fotografijama jedan sramotan suvenir, iako vjerojatno mnogi na prvu ruku neće ni znati o čemu se radi. Špiri su ovih dana nepoznati vandali na čelu iscrtali ustaško slovo “U”. Fotografije su se odmah proširile i društvenim mrežama, a brojni Zadrani zgražali su se nad ovakvim činom vandala. Antifašistička akcija Zadar podijelila je na svojem facebook profilu fotografiju i oštro osudila ovaj vandalizam.
“Špiro Brusina (1845. – 1908.), veliki zadarski znanstvenik i zoolog svjetskog glasa, koji je prijateljevao i sa samim Darwinom, ovih je dana pao kao žrtva vandalizma lokalnih ustaša kojima ništa hrvatsko nije sveto. Sramite se!” – poručili su zadarski antifašisti.
Zadranin Špiro Brusina hrvatski je zoolog svjetskog glasa koji se bavio sustavnim izučavanjem živih i izumrlih mekušaca, ptica i sisavaca. Prvi je opisao više od 600 neogenskih vrsta i podvrsta, oko 70 recentnih jadranskih i nekoliko desetaka recentnih kopnenih i slatkovodnih vrsta ili podvrsta, a poduzeo je i naše prvo znanstveno istraživanje Jadranskog mora 1894. Ubraja se među rijetke stručnjake koji su već početkom druge polovice 19. stoljeća nazirali da u morskim dubinama ima života te isticali potrebu njegova proučavanja. U Zadru je 1. srpnja 1868. počeo istraživati morsko dno u zadarskoj gradskoj luci pa se taj datum smatra rođendanom hrvatske biologije mora. Autor kipa Špire Brusine je pokojni akademski kipar Ratko Petrić.
Vijest o ustaškom pečatu na čelu Špire Brusine prenijeli su jučer svi hrvatski mediji, ali i neki srpski portali odašiljući jučer iz Zadra, umjesto slike brojnih turista koji su pohodili naš grad tijekom produženog vikenda, slike zbog kojih bi se zacrvenio i veliki znanstvenik Špiro Brusina.