Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dirigirao Ivan Repušić

Autor: Ante Rogić

01.06.2010. 22:00
Dirigirao Ivan Repušić


Zadarski komorni orkestar, pod dirigentskom palicom Ivana Repušića, još jednom je pružio nezaboravnu večer ljubiteljima klasične glazbe. U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru izveli su koncert na kojem je kao solist nastupio Stjepan Hauser, a na rasporedu su bila djela Luke Sorkočevića, Josepha Haydna, Rudolfa Matza i Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Koncert je otvoreno uvertirom, odnosno 8. Simfonijom u G-duru Luke Sorkočevića, a onda se zadarskom orkestru pridružio Stjepan Hauser. Zajednički su izveli Koncert za violončelo u C-duru Josepha Haydna. Nakon pauze uslijedila je Elegija Rudolfa Matza, jedan od njegovih najstrastvenijih, najmuzikalnijih i najljepših glazbenih komada, a za kraj Simfonija br. 29 u A-dru Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Premda tek u svojim dvadesetima, hrvatski čelist rodom iz Pule, Stjepan Hauser već je nastupao s mnogim velikim orkestrima u najvećim i najcjenjenijim auditorijima u Europi. Ukupno ima 19 prvih nagrada osvojenih na državnim i međunarodnim natjecanjima. Dva puta je bio pozvan na gala koncerte za princa Charlesa u Buckinghamskoj palači i St. James Palaceu. Kao stipendist Zaklade Adris trenutno završava studij pod vodstvom Natalie Pavlutskaye na Trinity College of Music u Londonu i Bernarda Greenhousea u SD-u. U listopadu 2006. bio je jedini čelist izabran da izvede gala koncert u Palazzo Vecchio u Firenci za Mstislava Rostopoviča koji je za Stjepana rekao da je nabolji mladi čelist kojeg je ikad čuo.