Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knežević: Ovakvu presudu sam priželjkivao i očekivao i prvi put

Autor: Suzana Bandić

01.06.2010. 22:00
Knežević: Ovakvu presudu sam priželjkivao i očekivao i prvi put

Foto: Filip BRALA



– Iskreno, ja sam ovakav ishod priželjkivao i očekivao i prvi put, na Općinskom sudu. Kako se to tada nije dogodilo sa strepnjom sam čekao presudu i moram priznati da sam nakon dvije godine patnje konačno osjetio olakšanje i odahnuo – rekao je Aleksandar Knežević
Tri mjeseca nakon što je sutkinja Ana Zrilić na Općinskom sudu u Zadru izrekla prve presude za mobing u Hrvatskoj osudivši Aleksandra Kneževića, voditelja zadarskog Interspara na šest mjeseci zatvora, a domara Šimu Striku na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca s rokom kušnje od dvije godine, jučer je afera konačno dobila i svoj pravomoćni epilog, kojim je drugostupanjski sud Kneževića u potpunosti oslobodio krivnje, a Striki potvrdio kaznu.
Nakon što se u zadarskoj javnosti o odluci drugostupanjskog suda već navelike raspravljalo još od petka kada se sastalo Vijeće Županijskog suda u Zadru, jučer je njihovu odluku i službeno potvrdila Kneževićeva odvjetnica Rea Atelj, istaknuvši kako je presuda preinačena u oslobađajuću, jer činjenični opis optužbe ne odgovara opisu kaznenog djela za koje se Kneževiću sudilo.
Nije bilo kaznenog djela
– Mog se klijenta optuživalo da je duže vrijeme seksualnim aluzijama zlostavljao djelatnicu Juliju Baljak te da joj je time povrijedio pravo na rad. Sve da ju je i pitao, kako se tvrdilo, koji broj grudnjaka nosi i slično, time nije počinio kazneno djelo opisano člankom 114 – naglasila je Atelj. Dodala je kako je iz odluke Županijskog suda proizlazi da u ovom slučaju nije bila riječ o kaznenom djelu, a posebice ne takvom da bi kod tužiteljice izazvalo PTSP. Na ovu presudu stranke u postupku nemaju pravo žalbe, a ukoliko bi Državno odvjetništvo uložilo zahtjev za zaštitom zakonitosti postupka, to ne bi ni na koji način utjecalo na ishod presude.
Karlo Surić, odvjetnik Julije Baljak, jučer nije komentirao presudu, a na njegov savjet to nije željela učiniti ni ona sama. Međutim, Aleksandar Knežević, koji tijekom jednogodišnjeg sudskog postupka vođenog iza zatvorenih vrata sudnice, nije davao nikakve komentare, nakon što je pročitao pravomoćnu presudu kazao je kako je upravo takav ishod očekivao.
– Iskreno, ja sam ovakav ishod priželjkivao i očekivao i prvi put na Općinskom sudu. Kako se to tada nije dogodilo sa strepnjom sam čekao presudu i moram priznati da sam nakon dvije godine patnji konačno osjetio olakšanje i odahnuo – rekao je Knežević. Dodao je kako nije učinio ništa loše i kako je znao da ne postoje nikakvi dokazi kojima bi mu se kazneno djelo za koje ga se teretilo moglo dokazati. Isto tako, napomenuo je kako mu je zbog ovog sudskog postupka trpila i obitelj, dva malodobna sina i njegova majka koja je lošeg zdravstvenog stanja. Upravo zbog njih se, kaže, pred samo donošenje prvostupanjske presude odlučio i na sporazumni raskid radnog odnosa s tvrtkom Spar.
Knežević okreće novu stranicu života
– Bio sam pod užasnim pritiskom, a Ugovor o radu me sprečavao da dajem bilo kakve izjave. Zbog sebe, ali ponajviše zbog moje obitelji odlučio sam se na otkaz kako bih se mogao braniti i barem ih donekle zaštititi. Učinjena mi je velika šteta, no sada mi je najbitnije da sam oslobođen krivnje – rekao je Knežević ne želeći još iznositi svoje planove za budućnost, a među kojima je i povratak na staro radno mjesto. Tamo je, napominje, bio od samih početaka i u pet godina radnog iskustva stekao je puno prijatelja i dobrih suradnika. Spor s Julijom Baljak želi što prije zaboraviti i zatvoriti, ali ne želi joj, kaže, nikakvo zlo.
– Planova je puno, no o njima je još prerano govoriti. Vrijeme će već iskristalizirati ono najbolje rješenje. Samo želim što prije zatvoriti ovo poglavlje života, okrenuti novu stranicu i nastaviti dalje – rekao je Knežević.