Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šimunić: Ne vidim zašto bih dao ostavku

Autor: Suzana Bandić

01.06.2010. 22:00
Šimunić: Ne vidim zašto bih dao ostavku


– Ja ne vidim razloga zašto bi se bilo što poduzimalo u svezi Šimunićeva članstva u stranci ili načelničkog mandata, jer nitko nije kriv dok mu se pravomoćno ne dokaže krivnja – rekao je Željko Lončar
Suvišno bi bilo išta komentirati. Ostajem i dalje načelnik jer ne vidim zašto bih podnosio ostavku. Moji stranački kolege me podržavaju – komentar je Nina Šimunića na Uskokovu optužnicu kojom ga se tereti zbog zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava čime je stekao protupravnu imovinsku korist od 77.049,34 kuna i za isti taj iznos oštetio Općinu Bibinje čiji je načelnik.
Da ga uistinu podržavaju stranački kolege potvrdili su nam Željko Lončar, tajnik zadarskog HDZ-a, kao i Ivan Šimunić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Bibinje.
– Pretenciozno je govoriti o bilo čemu jer sve što stoji u Uskokovoj optužnici još treba i dokazati. Ja ne vidim razloga zašto bi se bilo što poduzimalo u svezi njegova članstva u stranci ili načelničkog mandata, jer nitko nije kriv dok mu se pravomoćno ne dokaže krivnja – rekao je Lončar, a slično je komentirao i Ivan Šimunić koji je istaknuo kako ne želi komentirati Uskokove aktivnosti, no jednako kao i Lončar, mišljenja je da nitko nije kriv dok mu se ta krivnja i ne dokaže.
Što o svemu misli Božidar Kalmeta, predsjednik županijskog HDZ-a, nismo uspjeli doznati, jer nije odgovorio na naše pozive. Ministar mora, prometa i infrastrukture na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Bibinjama osobno je podržao načelnika Nina Šimunića jer, kako je tada rekao, iza njega stoje rad i rezultati postignuti u četiri godine njegova dotadašnjeg mandata, a Bibinje su jedna od najperspektivnijih općina u Zadarskoj županiji.
Nakon dovršene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu osim protiv Nina Šimunića podigao i optužnicu protiv Ante Frlete, računovodstvenog referenta u Općini Bibinje i to zbog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Šimunić se optužnicom tereti da je kao načelnik općine tijekom 2006. godine s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist sačinio veći broj putnih naloga na svoje ime i na imena dviju muških osoba, iako dio putovanja uopće nije obavio, a za ona koja i jest, zadržao je iznose veće od stvarnih troškova putovanja, stoji u optužnici u kojoj se dalje navodi i da je potom odobrio isplatu po putnim nalozima za navedene dvije muške osobe, iako nigdje službeno nisu putovali, a kako bi prikrio prisvajanje novca da je uz putne naloge priložio šest neistinitih hotelskih računa.
Nadalje, Šimunić se tereti i da je 29. ožujka 2005., protivno Uredbi Vlade RH o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti, zaključio ugovor o izvođenju radova s građevinskim obrtom Kero i potom, tijekom 2006. godine, protivno Zakonu o javnoj nabavi, u više navrata s tim obrtom usmeno ugovarao izvođenje građevinskih radova, a između ostaloga, onih na mrtvačnici na bibinjskom mjesnom groblju.
Referentu općine Anti Frleti na teret se stavlja da je kao računovodstveni referent tijekom 2006. godine protivno Pravilniku o proračunskom računovodstvu u više navrata knjižio uplatnice i isplatnice bez potpisa i putne naloge uz koje nisu bili priloženi obračuni troškova službenih putovanja. Time je, navodi USKOK, onemogućio kontrolu poslovanja.
 


Zakon na Šimunićevoj strani


Sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi Šimunić može obnašati načelničku dužnost, a tek ukoliko bi na Županijskom sudu u Splitu na koncu postupka bio proglašen krivim i osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju dužem od jednog mjeseca, s danom pravomoćnosti te presude njegov bi mandat prestao po sili zakona. Razriješen s te dužnosti može biti ukoliko predstavničko tijelo raspiše referendum, no uvjet za takvo što bi bio da je svojim radom prouzročio jedinici lokalne, odnosno područne samouprave, znatnu materijalnu štetu. Time se podrazumijeva šteta u iznosu od jedan posto od proračuna te jedinice lokalne samouprave u tekućoj godini, a što kod Šimunića nije slučaj.




Šimunić ostao, Šare otišao


Osim Šimunića, USKOK je prije svega 10-ak dana zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava odredio istragu i istražni pritvor protiv načelnika Općine Galovac, Slavka Šare. On je odmah potom iz pritvora u Splitu podnio neopozivu ostavku na načelničku dužnost, no za razliku od Šimunićeva slučaja, Šaru njegovi stranački kolege nisu podržali, već su ga suspendirali s mjesta predsjednika galovačkog HSS-a.