Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Strani i domaći tragom Zoranića

Autor: Ivan Stagličić

01.06.2010. 22:00
Strani i domaći tragom Zoranića

Foto: Sebastian GOVORČIN



Projekt “Dolazak u baštinu”, nastavljen je jučer Art Statementom, odnosno pojedinačnim predstavljanjem umjetnika, sudionika projekta koje je održano u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru pa su mu pribivali i studenti. Dan prije sudionici su posjetili NP Paklenicu gdje su se upoznali s osnovnim motivima Zoranićevih “Planina” koje se ovim projektom reinterpretiraju u svjetlu novih umjetničkih tehnika i izričaja.
Otilia Cadar iz Rumunjske prikazala je katalog sa svojim radovima u razdoblju od 2007. do 2010. kao što su projekti iDOLLs, Beauties and the Birds, Diary windows project i druge u kojima se u likovnom izričaju osjeća izvorni grafički habitus umjetnice. Ivan Fijolić predstavio se pregledom svojih, većinom kiparskih radova, između ostalog i brončanim modelima u obliku različitih bombi kojima se reflektira današnja manipulacija pojmovima vjere, znanja i seksa, kao i intervencija u zagrebačkoj kapeli sv. Jurja. Autor u svom stvaralaštvu izrazito crpi iz subkulture, masovnih medija, pop-arta na kojem tragu je nastao i njegov najpoznatiji rad, skulptura Brucea Leea u Mostaru, koja je, kako je autor kazao, isti dan bila devastirana.
Nizom crteža, slika i skulptura predstavio se i grčki umjetnik Dionisos Kavallieratos, koji u svojim radovima često propituje religijske i opće teme, ali uvijek s dozom specifičnog humora. Kristina Lenard prikazala je svoje intervencije poput likova nastalih spajanjem dvaju lijevih ili desnih strana lica, što je manira u kojoj radi i svoje instalacije. Roza el Hassan, Sirijka koja živi i radi u Budimpešti prikazala je video rad “Die Welt”. Predstavili su se i Marko Tadić i Kiki Omerznel i Iva Kovač.
Nakon predstavljanja, predavanje je održala austrijska umjetnica Luise Kloos u kojem je predstavila svoj grad, Graz i udrugu Verein der bildende Kunst – Next koja djeluje od 1995. godine okupljajući umjetnike iz svih područja, ne samo likovnoga u specifičnom projektu “Umjetnički mlin”. Izložba iz izbora radova članova ove skupine postavljena je i otvorena navečer u galeriji sv. Dimitrija, uz zgradu Sveučilišta na Poluotoku.