Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Župan primio Nikolinu Budan

Autor: Z L

01.06.2010. 22:00
Župan primio Nikolinu Budan


U srijedu, 2.. lipnja 2010. godine u 10.30 sati u uredu župana organiziran je susret sa učenicom Nikolinom Budan nagrađenom učenicom iz Zadra na Međunarodnoj Olimpijadi iz filozofije (International Philosophy Olympiad – IPO – Athens 2010.) održanoj u Grčkoj, Ateni u razdoblju od 21. do 23. svibnja 2010. godine.
Prva Međunarodna filozofska olimpijada (International Philosophy Olympiad – IPO) održana je 1993. godine u Bugarskoj na inicijativu Odjela za filozofiju Sveučilišta u Sofiji. Otad se neprekidno održava svake godine u mjesecu svibnju u jednoj od država sudionica. Osim same popularizacije filozofije, ciljevi IPO-a su poticanje na kritičko, radoznalo i kreativno mišljenje, promicanje filozofskog mišljenja u znanosti, umjetnosti i društvenom životu, promišljanje o etičkim problemima u modernom svijetu te poticanje intelektualne razmjene među mladim ljudima iz različitih zemalja u svrhu promoviranja kulture mira.
Nikolina Budan, učenica Gimnazije Franje Petrića je na natjecanju osvojila i počasnu medalju te je u pratnji svoje mentorice profesorice Zvjezdane Budan prenijela svoja pozitivna iskustva sa ovog prestižnog filozofskog natjecanja, pod patronatom najveće međunarodne asocijacije filozofskih društava FISP, uz suradnju s UNESCO-ovim Odjelom za humanističke znanosti, filozofiju i etiku znanosti i tehnologije. Ovo međunarodno natjecanje dobar je način za popularizaciju filozofije među srednjoškolskom populacijom.
Na ovogodišnjoj Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi sudjelovalo su 52 sudionika iz 23 zemlje (Norveška, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovenija, Švicarska, Turska, Hrvatska, Argentina, Austrija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Indija, Izrael, Italija, Južna Koreja, Japan, Litva) a Hrvatska je sudjelovala 4. put te je postignut najveći uspjeh otkad šaljemo svoje predstavnike.
Učenicu i njezinu mentoricu pozdravio je župan Stipe Zrilić i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić. Čestitajući joj na uspjehu župan je zahvalio na uspješnoj promociji svoje domovine i Zadarske županije. Izrazi je nadu da su filozofske ideje o etici društva, koje su bile ujedno i dio teme koju je obrađivala mlađa učenica, polazište novim budućim generacijama koje će stvoriti društvo na načelima promišljanja za opće dobro društva u kojem žive. Zahvalio se također i mentorici na marljivom radu i uspjehu u radu sa mladim učenicima.