Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ako bude potrebno, pokrećemo stečaj!

01.06.2011. 22:00
Ako bude potrebno, pokrećemo stečaj!


Vidimo da oni koji žele zatvoriti Nautu Lamjanu i otvoriti hotel ili apartmane ne odustaju. E, pa nećemo ni mi odustati! Ako ne isplate plaće u roku desetak dana, pokrećemo stečajni postupak pa ni mi, ali ni oni neće imati ništa od Naute Lamjane, istaknuo je Dragičević


Danas smo organizirali štrajk upozorenja jer vlasnici nisu platili obećani dio plaće za ožujak, a dužni su plaće za travanj, a uskoro i za svibanj. Osim toga htjeli bismo najaviti i moguću prodaju Naute Lamjane. U tijeku su ozbiljni pregovori s jednom stranom stabilnom tvrtkom koja je zainteresirana za nastavak i očuvanje ove djelatnosti. Ipak, naši uvjeti prodaje bit će da se svih 75 radnih mjesta sačuva, da se isplate sve plaće te da se zadrži djelatnost škvera, rekao je na početku konferencije za novinare Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.
Deset godina borbe
Na konferenciju za novinare, pored velikog broja radnika, došli su i Mario Košta, glavni sindikalni povjerenik, Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, Slavko Bilota, regionalni povjerenik Sindikata metalaca, te Zdenko Kovačić, predsjednik radničkog vijeća.
 – Nauta Lamjana luka je od posebnog značenja i pod posebnim je interesom Vlade. Ona je namijenjena za gospodarsko korištenje i koncesija traje do 2031. godine. Ovo brodogradilište jedno je od navrjednijih luka u Hrvatskoj jer u nju mogu stati tri platforme, zbog čega je specifična. Ipak, netko želi ovo brodogradilište prenamijeniti za turizam. Zbog toga ćemo tražiti da se koncesija oduzme od sadašnjih koncesionara i da se da nekome tko želi upravljati brodogradilišnom lukom na pravi način, rekao je Mario Košta, istaknuvši da su oni primjer što bi se moglo dogoditi i većim brodogradilištima.
Košta je dodao da je sindikat podnio zahtjev USKOK-u da napravi reviziju privatizacije u Nauti Lamjani, jer vjeruje da bi bilo tko mogao naći nepravilnosti i dokaze o nezakonitom poslovanju. Podsjetio je da su u svibnju bili u Vladi na sastanku gdje su im obećali pomoć. Za kraj je dodao da se radnici već deset godina bore za spas tvrtke i da će se boriti do kraja da se Nauta Lamjana sačuva.
Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca, istaknuo je da borba za Nautu Lamjanu i prava radnika traje već deset godina.
Reviziju privatizacije
– Vidimo da oni koji žele zatvoriti Nautu Lamjanu i otvoriti hotel ili apartmane ne odustaju. E, pa nećemo ni mi odustati! Ako ne isplate plaće u roku desetak dana, pokrećemo stečajni postupak pa ni mi, ali ni oni neće imati ništa od Naute Lamjane! Neće se bogatiti na našim leševima. Ili neka prodaju tvrtku ili neka rade kako treba. Nećemo dopustiti da grade hotel i ako ćemo mi izgubiti, i oni će izgubiti, istaknuo je Dragičević. Upozorio je da sindikat ne može stalno pratiti je li sve ispravno odrađeno u nekoj tvrtki. Ovo bi, smatra on, trebao biti posao policije, tužilaštva, a ne sindikata. Najavio je da će Sindikat otići u Zagreb kod Mladena Bajića iz DORH-a i Dinka Cvitana iz USKOK-a te im predati svu dokumentaciju tvrtke kako bi napravili reviziju privatizacije.
Slavko Bilota kazao je da radnicima nije bitno tko je vlasnik, već samo žele da vlasnik poštuje koncesiju te sačuva 75 radnih mjesta. Oni ne žele, rekao je, da se ponovi Walter Wolf ili neki drugi vlasnik koji je samo gledao svoje interese.
Zdenko Kovačić prozvao je i Općinu Kali i Zadarsku županiju.
 – Općina Kali je dio industrijske zone prenamijenila u turističku zonu. Mislim da nema smisla graditi hotele ili apartmane blizu Kali tune i brodogradilišta. Osim toga bili smo i kod župana Stipe Zrilića koji nije znao što su u Kalima napravili. I Nives Kozulić nam je rekla da nije dala mišljenje o tom slučaju, a potom smo doznali da ga je ipak dala, što znači da je lagala, rekao je Kovačević.
Za kraj konferencije sindikalci su najavili sastanak u Vladi gdje će tražiti oduzimanje koncesije te pripremanje stečaja kao krajnje mjere borbe za svoja radna mjesta i prava.