Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bilać je produžena ruka uprave Tankerkomerca

01.06.2011. 22:00
Bilać je produžena ruka uprave Tankerkomerca


Sporiti legitimnost sindikata je nekolegijalno i kažnjivo. On se na taj način izlaže postupku daljnjeg kaznenog progona. Smatramo da on ovo čini po nečijim instrukcijama, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH


Tvrdnja da Danica Lenkić i ja nikad nismo bili radnici Tankerkomerca je notorna laž koja uzrokuje paniku i nemir među radnicima. Danica Lenkić je zaposlenica Tankerkomerca već 10 godina, a ja nešto više od sedam. Ovo se može vidjeti na platnim listama i u obračunima koje je vodio Tankerkomerc. Osim toga Lenkić ima pravo na jubilarnu nagradu nakon 10 godina rada i na listi je Tankerkomerca za isplatu, ogorčeno je reagirao jučer Matko Perica, sindikalni povjerenik SSSH u Tankerkomercu. On je reagirao na izjave Ante Bilaća, sindikalnog povjerenika Nezavisnog sindikata Tankerkomerca.
Perica ističe da je Bilaća namjestila uprava i da su mu do sada članovi sindikata dva puta izglasali nepovjerenje, ali je on opet izabran.
 – Nezavisni sindikat je produžena ruka poslodavca i ne bori se za interese radnika već za interese poslodavca. On je produžena ruka Bože Jusupa i ne može kompetentno govoriti o radničkim pravima. Osim toga bezobrazno laže i tvrdi da nismo legalni ni legitimni, a mi imamo svu dokumentaciju koja dokazuje da je smo sve radili prema zakonu, rekao je Perica. Istaknuo je da SSSH ima 84 člana od kojih je 64 dobilo otkaz, a oni članovi koji još rade trpe šikaniranje i mobing. Za kraj je kazao da se u SSSH nadaju da će pravne institucije obaviti svoj posao.
Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH istaknuo je da su Bilaćeve riječi neistine i gluposti kojima se nanosi šteta sindikatu. Dodao je da su oni legitiman i legalan sindikat.
 – Sporiti legitimnost sindikata je nekolegijalno i kažnjivo. On se na taj način izlaže postupku daljnjeg kaznenog progona. Smatramo da on ovo čini po nečijim instrukcijama, rekao je Uranija. Upitao se što je nezavisni sindikat do sada učinio za radnike, te je istaknuo da su do sada cijelo vrijeme šutjeli, da ih je SSSH zvao na suradnju, ali se oni nisu priključili.
 – Nezavisni sindikat je produžena ruka poslodavca. Mi smo od samog početka htjeli jak Tankerkomerc, mi smo se borili za ljude, želimo surađivati s upravom, ali pod uvjetom da se isplaćuju plaće i poštuju radnička prava, rekao je Uranija. Istaknuo je da je SSSH postavio tri zahtjeva upravi; povrat radnika i sindikalnih povjerenika na posao, isplate plaća i dugovanja i transparentno poslovanje. Uranija je rekao da ništa od ovoga nije ispunjeno, a sad je javio Ante Bilać i osporava SSSH.
Iz SSSH-a su uputili upozorenje upravi budu li osporavali njihov sindikat da će biti izloženi kaznenim posljedicama.
 – Netransparentno poslovanje uprave potiče špekulacije i širenje neslužbenih informacija. Tako smo neslužbeno čuli o prodaji terena, a da uprava posluje transparentno ne bismo morali baratati neslužbenim informacijama, zaključio je Uranija i nastavio – Želimo da DORH, USKOK i ostale nadležne institucije ispitaju poslovanje Tankerkomerca. Sindikat je u studenom prošle godine podnio kaznenu prijavu zbog neisplate plaća i taj postupak je u tijeku. Također je 62 bivših zaposlenika Maritune, Donat boatsa i Pršutane Posedarje prije dva mjeseca podnijelo kaznenu prijavu DORH-u i USKOK-u zbog sumnji u nezakonito poslovanje, zaključivanja štetnih ugovora i izvlačenja novaca iz tvrtke. I ovo je u postupku, a razmišljamo da kaznenu prijavu proširimo i na Bilaća, rekao je Uranija.
Istaknuo je da se SSSH ne želi svađati s Bilaćem, ali žele reći istinu. Smatra da će USKOK i DORH imati mnogo posla. Također je istaknuo da nemaju ništa protiv Jusupa i žele jak Tankerkomerc.