Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iz Preslojavanja k imotskom kraju

01.06.2011. 22:00
Iz Preslojavanja k imotskom kraju


Akademski kipar Stipan Kujundžić predstavio se u utorak Zadranima s čak dvije izložbe. Kujundžićeve akademske radove ugostili su članovi Zadarta, u svojim novouređenim prostorijama u Varoši, gdje se Kujundžić predstavio s kipićima koji simboliziraju različita čovjekova stanja. Izložba je nazvana “Bol”.
„Skulpture nose elemente preplitanja fantazmagoričnih prizvuka s elementima lažnog i  stvarnog svijeta uz snažno  izražen kataklizmički prizvuk. One su napučene bezglasnim  krikovima i izobličenjima do duboke boli. Sadrže goleme  količine neutaživih, posve iracionalnih žudnji koje su zarobljene ledenim beznađem. No unatoč svemu, te su skulpture istodobno ispunjene posve razvidnim elementima  snažnog opiranja zatečenom,  te znakovljem mladenačke  ogorčenosti i pobune,” napisao je kustos  izložbe Mario Beusan.
Na otvorenju ove izložbe okupio se veliki broj poklonika Kujundžićeva kiparskog rada.
Prije otvorenja izložbe u prostorijama Zadarta Kujundžić je otvorio izložbu u izložbenom prostoru Državnog arhiva u Zadru. Ta izložba dio je dugogodišnjeg kiparsko-glazbenoga projekta „Preslojavanje” kojom se autor nakon lutanja vraća u svoj rodni kraj Imotski.
-Prvi dio projekta „Preslojavanje” započeo je s izložbom u prostorijama Matice hrvatske, potom je slijedila izložba u Gornjoj Stubici, Kastavu i zadnja izložba u tom ciklusu je Zadar. Iz Preslojavanja idemo u otvaranje tih metalnih kutija koje sadrže moju autobiografiju. Poslije otvaranja, zapravo otvaranja samoga sebe prema cijelome svijetu 2013. godine slijedi povratak imotskom kraju. Na kraju svega, ono što te je rodilo to te najviše nosi. Sama izložba će biti u Plavom jezeru gdje će skulpture izranjati iz vode, na neki način će prikazivati novo rođenje, novi život i novi pogled na živott, pojasnio je Kujundžić.
Svi zainteresirani za Kujundžićev rad mogu njegova djela pogledati u Izložbenom prostoru Državnog arhiva u Zadru ili u prostorijama likovne udruge „Zadart”.