Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon dva desetljeća SLUK opet u Zadru

01.06.2011. 22:00
Nakon dva desetljeća SLUK opet u Zadru


23. susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, poznatiji kao SLUK otvoren je sinoć u novoj zgradi Kazališta lutaka u Zadru. Nakon 20 godina SLUK je opet doputovao u Zadar kako bi svi hrvatski lutkari, zajedno sa Zadranima, proslavili 60 godina lutkarstva i lutkarskog kazališta u Zadru i konačno otvorenje nove zgrade Kazališta lutaka koja na ovaj trenutak čeka već 25 godina. Na žalost, iako su se lutkari tome nadali do posljednjeg trenutka, zgrada je dovršena, ali nije dobila uporabnu dozvolu i prema svemu sudeći predstave na ovogodišnjem SLUK-u ipak se neće igrati u novoj dvorani kazališta. No čini se kako to nije umanjilo veselje okupljenih lutkara koji su se 23. put okupili na ovom neobičnom festivalu lutkarske umjetnosti.
Sve okupljene uzvanike na sinoćnjem otvorenju SLUK-a pozdravila je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa koja je pozvala uzvanike da razgledaju zgradu i slobodno uživaju u novoj dvorani.
– Znam da ste sigurno malo tužni sa mnom, ali isto tako ste sretni. Moji osjećaji su pomiješani, vjerujem da suosjećate s našim Kazalištem lutaka. Cijela ova priča zove se osvajanje kazališta, mi to radimo očito polako, već 25 godina, ali mi to radimo sigurno. Niti jedanput nismo napravili korak nazad, samo naprijed i eto ja vas zato pozivam uime svih nas ovdje da se družite i da budete s nama, rekla je Pavić Tumpa. A osim nje, među brojnim govornicima okupljenima su se obratili i tajnik UNIMA-e Jacques Trudeau,  predsjednik hrvatske UNIMA-e Zvonko Festini, predsjednik organizacijskog odbora SLUK-a Dubravko Jelačić Bužimski, izaslanik ministarstva Republike Hrvatske Srećko Šestan, gradonačelnik grada Zadra Zvonimir Vrančić te župan Zadarske županije Stipe Zrilić, a pozdravno pismo okupljenim lutkarima uputio je i ministar kulture Jasen Mesić.
Zadarske lutkare svakako je najviše ponosom ispunila izjava tajnika svjetske UNIMA-e Jacques Trudeau koji je ostao oduševljen gradom, događajem, ali i ljepotom nove zgrade.
– Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje u Zadru, osjećam se privilegirano ovako okružen hrvatskim lutkarima. Mislim da vaš grad sa svojom bogatom povijesti i ova nova zgrada imaju potencijala ugostiti, ne samo hrvatski, nego i međunarodni lutkarski susret i nadam se da ćete do kraja ovog događanja uspjeti održati barem jednu predstavu u ovom novom prostoru, zaželio je lutkarima Trudeau. Slične želje izrazio je i predsjednik hrvatske UNIMA-e Zvonko Festini kao i predsjednik organizacijskog odbora SLUK-a Dubravko Jelačić Bužimski.
Uime ministarstva Republike Hrvatske, ali i svoje osobno ime,  zadovoljstvo otvorenjem SLUK-a u novoj zgradi Kazališta iskazao je i Srećko Šestan. Šestan je naime u Zadru,od 1976. do 1992. godine, i sam radio kao glumac Kazališta lutaka.
– Osjećam se kao da sam jučer otišao iz Zadra sa željom da se što prije vratim u novu zgradu. I evo danas sam ovdje nakon toliko godina, ali nikad nismo sumnjali da će do realizacije ovog projekta i doći, rekao je Šestan. A osim njega, početaka Kazališta lutaka, u svom obraćanju prisjetio se i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić spomenuvši se inicijative hrabrih entuzijasta koji su u razrušenom Zadru davne 1951. godine odlučili osnovati lutkarsko kazalište. To kazalište danas je jedno od najboljih hrvatskih lutkarskih kazališta koje je iznjedrilo mnoge vrhunske redatelje, glumce i predstave.
– Upravo taj rad kroz ovih 60 godina mislim da je dovoljan razlog da imamo danas ovdje u Zadru ovaj susret kazališta lutaka i lutkara Hrvatske. Dame i gospodo kazalište lutaka je završeno, zgradu imamo, ove proceduralne birokratske poteškoće  nadam se da će se u skoro vrijeme također riješiti. Svakako ova zgrada služit će i Kazalištu lutaka, ali ne samo njemu, nego mnogim manifestacijama ovoga grada koje će biti od bitne važnosti za stvaranje budućnosti našega grada, zaključio je Vrančić.
A kako je Zadarska županija osnivač Kazališta lutaka konačni svečani trenutak otvorenja SLUK-a dopao je župana Zadarske županije Stipu Zrilića koji je susret sa zadovoljstvom i otvorio.
– Dvadeset godina nakon što je posljednji SLUK bio u Zadru potvrdilo se da je grad Zadar grad kulture koji kulturu stvara i doziva. A tako je i Kazalište lutaka stvorilo svoje likove koji su živjeli i živjet će i u ovim prostorijama i ovaj događaj potvrđuje kvalitetu Kazališta lutaka u Zadru, rekao je Zrilić otvorivši 23. susret lutkra u Zadru. Kvalitetu su potvrdili i sami zadarski lutkari koji su nakon svečanog otvorenja za kolege hrvatske lutkare priredili nezaboravnog “Michelangela Bounarottija” u prostoru crkve Sv. Dominika.


 ČAROBAN SVIJET IZ MAŠTE


 Gradska loža na nekoliko dana postala je čaroban svijet iz mašte u kojem žive lutke. Izložbom “Gdje lutke (ne)spavaju” Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavilo se Zadru sinoć prije samog otvorenja SLUK-a. Izložba je osmišljena povodom 50. obljetnice ovog lutkarskog kazališta, a njezine su kreatorice tri djelatnice kazališta Luči Vidanović, Marija Volkmer i Vedrana Balen Spinčić. Otvorenju izložbe, uz velik broj znatiželjnih posjetitelja, nazočili su i ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, ravnateljica zadarskog Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa te ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Zrinka Kolan Fabijan.
Nakon što je Peroš u uvodnoj riječi podsjetila na bogatu zadarsku lutkarsku tradiciju i brojne nagrade zadarskih lutkara Šimunić je podsjetio na činjenicu da je zadarsko kazalište lutaka jedno od rijetkih koje je osnovano od strane županije, a ne grada. Istaknuo je zadovoljostvo jer Zadar nakon dvadeset godina opet ugošćuje SLUK, a spomenuo je i nesretno otvaranje nove zgrade koja ovom prigodom ipak neće ugostiti svoje prve predstave.
Samu izložbu otvorila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Zrinka Kolan Fabijan.
– Mogu reći samo to da je ansambl lutkarskog kazališta iz Rijeke, zajedno sa mnom, presretan i počašćen te se osjećamo sjajno u ovom gradu. Sretni smo jer smo na određeni način mogli, evo ovom našom izložbom, doprinjeti sadržaju SLUK-a u kulturnom, likovnom i svakom drugom pogledu i da povećamo naše zajedničko zadovoljstvo, jer moram priznati da smo svi pomalo uzbuđeni što će Zadrani nakon toliko godina dobiti svoje davno zasluženo i dugo očekivano kazalište, rekla je Kolan Fabijan. A svojom izložbom, koja doslovno prikazuje lutkarski svijet u malom, riječki lutkari svakako su na prikladan način doprinjeli da Zadar u ovih par dana postane grad lutaka.