Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od 4. do 11. lipnja pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga

01.06.2012. 22:00
Od 4. do 11. lipnja pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga


– Poštovani vozači, budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola “VOŽNJA VISOKOG RIZIKA” te nikako nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo kakvo alkoholno piće i u bilo kojoj količini – apeliraju iz PU zadarske


Alkohol i droga dominantan su problem s gledišta sigurnosti prometa koji je posebice izražen u vrijeme blagdana i vikenda. Pokazala je to analiza statističkih podataka za sigurnost cestovnog prometa na području Policijske uprave zadarske za prvih šest mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdoljem prošle godine. Iako je u istom vremenu zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća i posljedica od istih iz PU zadarske najavili su preventivnu policijsku akciju pojačanog nadzora svih sudionika u prometu kao i kontrolu vozača motornih vozila kako bi se utvrdilo upravljaju li pod utjecajem opijata i alkohola. Akcija će se prema najavama provoditi od 4. do 11. lipnja 2012. godine na području cijele PU zadarske, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
– Provedenom analizom potvrdilo se da se kao sudionici nesreća često pojavljuju mladi vozači (po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu), a koji su pritom i prouzročili prometnu nesreću. Također, uvidom u podatke o alkoholiziranosti sudionika prometnih nesreća za promatrano razdoblje u 2012. godini utvrđeno je da je 104 sudionika bilo pod utjecajem alkohola u nedozvoljenim količinama – pojašnjavaju iz PU zadarske dodajući kako je od navedenih 104 sudionika njih 62 svojim postupcima skrivilo nastanak prometne nesreće u kojima su dvije osobe smrtno stradale, dok je 11 osoba zadobilo teške, a 26 osoba lakše tjelesne ozljede.
Napominju kako alkohol loše utječe na sposobnost upravljanja vozilom te da se takav utjecaj mora odraziti na rizik u prometu.
– Pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istovremeno, vozači pod utjecajem alkohola vlastite vozačke sposobnosti precjenjuju. Ovim putem apeliramo na sve sudionike prometa da obzirom na teška stradavanja u prometnim nesrećama, razmisle o posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem svoga vozila, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taxi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkohol – savjetuje Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornika PU zadarske dodajući kako na predloženi, odgovoran način ponašanja svi skupa doprinosimo sigurnosti na prometnicama te da možemo izbjeći potencijalnu tragediju na našim cestama.
– Poštovani vozači, budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola “VOŽNJA VISOKOG RIZIKA” te nikako nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo kakvo alkoholno piće i u bilo kojoj količini – dodaje na kraju priopćenja Šimurina.