Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stol pun delicija otvorio biogradsku turističku sezonu

01.06.2012. 22:00
Stol pun delicija otvorio biogradsku turističku sezonu


Pored ugostitelja i obrtnika iz Biograda na stolu dugom tisuću metara sudjeluje i svih 20 županija Lijepe naše


Sedmim po redu Festivalu izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornog suvenira i folklora, pod nazivom “Dugi svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol – Spojimo zeleno i plavo”, sinoć je pred oko 15-ak tisuća posjetitelja na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Biogradu na Moru na svečani način otvorena turistička sezona.
– Na spektakularnom “Biogradskom stolu” dugom točno kilometar nema čega nema, rekao je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
U suradnji s gradom Biogradom na Moru i Sekcijom ugostitelja grada spektakularni “Biogradski stol” organizira Turistička zajednica grada. Stol se uz dva reda proteže od hotela Ilirija do trajektnog pristaništa.
– Pored ugostitelja i obrtnika iz Biograda na stolu dugom tisuću metara sudjeluje i svih 20 županija Lijepe naše, sveukupno oko 400 izlagača. Ugostili smo i predstavnike iz susjednih zemalja – Slovenije, Mađarske, Italije, Makedonije, Češke te Bosne i Hercegovine, kazao je Ivo Eškinja, direktor TZG Biograd.
Pored dvije pozornice na rivi i uz postavljene stolove i ponudu odvijao se bogati kulturno-zabavni program u kojem je sudjelovalo oko 25 različitih skupina – folklornih, glazbenih, klapskih.
Pored kruha ispod peke, slavonskog čobanca, prisnaca, poljičkog soparnika, školjaka, riba i slično, primamljivo je bilo i sočivo s bobom, čičvardom, lećom, koromačem i mesom koje su kuhali kuhari najveće biogradske hotelske kuće Ilirija, a bilo ga je, kažu, za oko 500 dobrih porcija, koje su turistima i domaćim ljudima dijeljene – besplatno.
U nedjelju, zadnjeg dana festivala bit će svečano uručene zahvalnice svim sudionicima, nakon čega slijedi zatvaranje ovogodišnje manifestacije.