Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Djecu oduševio hrabri i odlučni Ivica

01.06.2016. 22:00
Djecu oduševio  hrabri i odlučni  Ivica


Bajku braće Grimm prilagodio je i režirao Davor Grzunov, čiji je ovo potpuni autorski projekt. Uz dramatizaciju i režiju on je i autor glazbe
Veselo i razigrano  je bilo ispred Kazališta lutaka Zadar u srijedu navečer. Na repertoaru je bila predstava Ivica i Marica, posljednja  ovosezonska premijera, u potpunosti domaći uradak, od režije, glumaca do svega ostalog.
Iako je igrana premijera za odrasle, u osam sati navečer  ovaj put su u  publici prevladavali najmlađi. Po završetku predstave odrasli su se u  predvorju našli na domjenku, a djeca su se ispred kazališta zabavila  svojom igrom. Završetak je to sezone za poželjeti i pokazatelj svrhe postojanja jednog kazališta lutaka.
Bajku braće Grimm prilagodio je i režirao Davor Grzunov, čiji je ovo   potpuni autorski projekt. Uz dramatizaciju i režiju on je i autor glazbe.  U predstavi igraju Vjera Vidov u ulozi Ivice, Gabrijela Meštrović Maštruko u ulozi Marice, Josip Mihatov igra oca i mačka Fredija, a Asja Rebac  Maćehu i Vješticu.
Priča o Ivici i Marici ispričana je odavno i tu se nema što posebno  dodavati. Nije to ni bila redateljeva intencija, tijek predstave što se tiče  priče je išao točno kako smo i očekivali. No zato je prava punina predstave bila glazba, koja je svako malo nadopunjavala radnju. Glumci su  znalački odradili svoj posao. Mogli bismo kazati kako za ovakvu klasičnu predstavu nije potrebno posebno umijeće, no dogodilo se upravo  suprotno. Vjera, Gabi, Asja i Josip svoje su role odigrali bez ikakvih  zamjerki, dopuštajući nam da u potpunosti uđemo u priču. Priču koja  je doista okrutna na jedan način, jer u bajci  se radi o jednoj maćehi koja prisiljava oca da ostavi svoju djecu, dok u stvarnosti imamo puno  drugih “maćeha”. U stvarnosti često puta ne završi sve tako sretno kao  u bajci braće Grimm. No, zato i u bajci i u stvarnosti  uvijek imamo ili bi  bilo dobro da ga imamo, jednog Ivicu, hrabrog i  optimističnog. A Vjera  Vidov je tako i odigrala svoju ulogu, hrabro i odlučno.
Treba reći i kako se u  ovoj predstavi prvi put igralo lutkama  izrađenim pomoću 3D printera, a za to je zaslužan Darko Petković.