Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ukrasite se kao Rimljani, odjenite se kao Rimljani, jedite kao Rimljani

01.06.2017. 22:00
Ukrasite se kao Rimljani, odjenite se kao Rimljani, jedite kao Rimljani


Ukoliko posjetite ovogodišnje Antičke dane, bit ćete ukrašeni kao Rimljani, odjeveni kao Rimljani, ali i nahranjeni kao Rimljani.
Jučer ujutro u Arheološkom muzeju Zadar održana je radionica izrade rimskog nakita. Tamo su pod vodstvom učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. različite rimske ukrasne predmete izrađivali učenici četvrtih razreda Osnovne škole Petra Preradovića. Vješte dječje ruke od različitih materijala, poput fimo mase, glinamola, bakrene žice i perlica, izrađivali su replike rimskog nakita. A kada je u pitanju ovaj antički narod, bilo je tu različitih varijacija, kazao je Filip Pavić, u ime organizatora.
– Prstenje, dijademe, fibule za toge, ogrlice… Sve se to moglo vidjeti u antičkom Rimu. Rimljani su u svojim ratnim pohodima, ali i preko trgovine s drugim narodima u Rim donosili različito drago kamenje i druge vrijednosti koje su potom umetali u svoje ukrasne predmete, pojasnio je Pavić.
Jučer su se tako mogle vidjeti i dijademe koje su drevne Rimljanke umetale u kosu, ali i poznate fibule, starorimski broševi koji su se postavljali na rimske toge. Jučerašnja radionica samo je dio bogatog programa ovogodišnjih antičkih dana u organizaciji studenata arheologije i klasične filologije Sveučilišta u Zadru.
Već danas u 16 sati u Arheološkom muzeju Zadar bit će održana prezentacija rimske odjeće pod vodstvom dr.sc. Kornelije Giunio, kao i predstavljanje rimske kuhinje u izvedbi Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar. Za one bogate antičkim znanjem u 21 sat u Caffe Baru Bizarre održat će se Antički pub kviz, dok su za petak ostavljena čak dva predavanja i jedna predstava. U dvorištu Citadele u izvedbi studenata Odjela za klasičnu filologiju u 21 sat održat će se predstava “Aristofanove ptice iz Kukumaglajgrada”, dok će u studentskom klubu Božo Lerotić kroz dva predavanja o razlikama između povijesti i filmova “Ben Hur” i “Gladijator” govoriti doc. dr. sc. Siniša Bilić-Dujmušić. Predavanja su u 16 i 19.30 sati.