Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ako je po tradiciji, Škabrnja je favorit

Autor:

01.07.2009. 22:00
Ako je po tradiciji, Škabrnja je favorit


Škabrnjani su prošlogodišnjim naslovom zaokružili nisku trofeja u ljetnoj ligi na broj četiri i time sigurno istaknuli kandidaturu i za peti naslov
Danas započinje 12. po redu Županijska ljetna košarkaška liga koju će otvoriti prošlogodišnji finalisti Arbanasi u susretu protiv Otoka Murtera. Do početka natjecanja prijavilo se ukupno 12 momčadi koje su podijeljenje u tri grupe, ali se još uvijek ostavila mogućnost za osnivanje četvrte skupine u koju bi trebali ići Kampo kaštelo, Poljana i Pizzeria Longin. Za te klubove još je neizvjesno hoće li se prijaviti za natjecanje u kojem uglavnom redovno nastupaju, jer još nisu uspjeli u zatvaranju financijske konstrukcije koja je potrebna da bi se igrala i završila ova liga. Kako bilo, sigurno će se odigrati šest utakmica prvog kola koje će dati pravi odgovor s kakvim snagama su sve momčadi ušle u ovo natjecanje. Gledamo li tradiciju, favoriti bi zasigurno bili košarkaši Škabrnje koji su prošlogodišnjim naslovom zaokružili nisku trofeja u ljetnoj ligi na broj četiri i time sigurno istaknuli kandidaturu i za peti naslov. Škabrnjani prvi susret igraju na svom terenu u nedjelju, a sučelit će im se nova momčad pod imenom Maraska park. Sa Škabrnjanima i Maraska parkom u skupini su još Velebit iz Benkovca i Bokanjac, koji su prošlog ljeta završili kao 12. i 13. u konačnom poretku. U skupini A osim na početku spomenutih Arbanasa i Otoka Murtera koji otvaraju natjecanje, nalaze se dugogodišnji sudionik Bokolje iz Dobropoljane na Pašmanu koji su završili prošle godine na pretposljednjem mjestu te Polača koja debitira u ovom natjecanju, a upravo na svom terenu u nedjelju dočekuju Dobropoljance. Ostala je još skupina C u kojoj se nalazi i jedan osvajač ljetne lige Sukošan (2006.) koji gostuje kod Pet nebodera u prvom kolu, a na samom sjeveru Zadarske županije Starigrad će dočekati još jednu “frišku” momčad u ligi, Grgura iz Nina. Starigrad će sigurno htjeti ne ponoviti prošlu sezonu koju su završili na posljednjem (15.) mjestu, s čime se sigurno neće slagati Ninjani koji će prepuni motiva ući u utakmicu.
Utakmice se igraju po propozicijama HKS-a, a sustav je dvokružni, što znači da će u skupini odigrati svatko sa svakim, a prva dva mjesta će sigurno voditi u četvrtfinale. Ostaje otvoreno hoće li se formirati i četvrta skupina, ako ne, onda će i dva najbolja trećeplasirana iz ove tri navedene skupine imati priliku ući među osam najboljih. U četvrtfinalu će se momčadi boriti za ulazak u najbolja četiri, a po najavama iz Županijskog košarkaškog saveza završni turnir najbolja četiri kluba trebao bi se održati i ove sezone. Naime, prošlogodišnje iskustvo Final foura održanog u Sv. Filipu i Jakovu bilo je vrlo pozitivno i sigurno je pokazatelj kako bi završnica trebala izgledati i ove godine.


Lanjski finale


ARBANASI76
ŠKABRNJA79
(25:15, 20:22, 11:28,20:14)
SV. FILIP I JAKOV – Mjesno igralište. Gledatelja 1.000. Suci: Hordov i Vulić.
ARBANASI: Blaslov 17, Miočić 2, Marin 7, Kaliterna 13, Selin, Barin, Beram 6, Petani, Galović 9, Nikpalj, Čular 22. Trener: Mate Mrva.
ŠKABRNJA: M. Škara, I. Bulić 23, Baričević 3, Livajić 5, B. Škara 11, Butić 16, J. Bulić 4, Đerđa 17, A. Škara, S. Škara. Trener: Blaženka Tadić.




Raspored


Raspored 1. kola: Skupina A: Arbanasi – Otok Murter (petak, 18), Polača – Bokolje (nedjelja, 19). Skupina B: Škabrnja – Maraska park (nedjelja, 20.30), Velebit – Bokanjac (subota, 21). Skupina C: Pet nebodera – Sukošan (subota, 21), Starigrad – Grgur (subota, 20.30).


Plati pa (se) igraj


Ove sezone Županijska ljetna košarkaška liga brojit će tek 12 klubova, što je tri manje od prošle i nameće se pitanje kakva je uopće korist igranja tih klubova u ovom natjecanju. U ovo doba godine širom Zadarske županije održavaju se razni malonogometni turniri koji sve sudionike privlače visokim nagradnim fondovima, čak i gledatelji mogu sudjelovati u raznim nagradnim igrama i takvi turniri obično bivaju pun pogodak za sve, od organizatora, natjecatelja pa sve do gledatelja. Za ljetnu košarkašku ligu se ne može sve to navesti. Prvo što upada u oči su golemi troškovi koje klubovi moraju preuzeti sudjelujući u ovom natjecanju, a na kraju zauzvrat pobjednik dobiva pehar za konačnu pobjedu, a ostali ni to. Nagrade ne postoje, a ni ona Coubertinova “važno je sudjelovati” nije više toliki mamac za postizanje sve veće masovnosti ovog natjecanja. Događa se proces obrnut masovnosti pa se na kraju prijavilo tek 12 “najhrabrijih” klubova koji su za sam ulazak u natjecanje morali platiti 1.500 kuna, a organizacija svake domaće utakmice koštat će sudionika ljetne lige najmanje 1.000 kuna, u što su uračunate naknade sucima, opunomoćeniku, zapisničaru, mjeriteljima vremena plus putni troškovi i to u gotovini. Naime, plaćanje preko žiro-računa podiže cijenu skoro dvostruko, a taj način plaćanja je ipak puno prihvatljiviji za sponzore koji financiraju nastup klubovima u ovoj ligi. Sve u svemu, košarka će se igrati, a na kraju će se blagajna napuniti jedino HKS-u i određenoj skupini njihovih djelatnika, a sami sudionici će dobiti priliku da postanu povijesni pobjednici Ljetne županijske lige.