Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Protiv ostavke samo Dragutin Lesar

Autor:

01.07.2009. 22:00
Protiv ostavke samo Dragutin Lesar


Ostavku Ive Sanadera ćemo podržati, ali novu premijerku nećemo, rekao je šef SDP-a Zoran Milanović, poručivši da Jadranka Kosor “nema tu razinu političke autonomije i autoriteta” da bi mogla uspješno voditi Vladu u ovoj situaciji
Sabor je jučer kasno popodne – sa 118 glasova za, dva suzdržana i jednim protiv – prihvatio ostavku premijera Ive Sanadera. Ova će odluka stupiti na snagu u trenutku iskazivanja povjerenja Sanaderovoj nasljednici u Banskim dvorima Jadranki Kosor, a dotad će Sanader i njegovi ministri nastaviti obnašati svoju dužnost kao tehnička Vlada.
Oporba je jučer ustvrdila da je način na koji je premijer Sabader dao ostavku bez presedana u modernim demokracijama, te pozvala na prijevremene izbore kao najbolji izlaz iz ove situacije. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da će njegova stranka podržati ostavku, ali ne i Jadranku Kosor kao njegovu nasljednicu.
– Vrijeme je za parlamentarne izbore. Ostavku Ive Sanadera ćemo podržati, ali novu premijerku nećemo, rekao je Milanović. Dodao je da je način na koji je Sanader dao ostavku “bez presedana, jer se nikada nigdje u zadnjih 50 godina nije dogodilo da čelnik izvršne vlasti ode bez ikakvog obrazloženja”.
– Time je sve rekao. Otišao je, neću reći da je pobjegao. To je njegovo građansko pravo, ali uobičajeno je da kada premijer odlazi da ipak da nekakvo obrazloženje, rekao je Milanović. Govoreći o Jadranki Kosor rekao je da ona “nema tu razinu političke autonomije i autoriteta” da bi mogla uspješno voditi Vladu u ovoj situaciji.
– Jedino razumno rješenje su prijevremeni izbori. Izbor novog premijera u parlamentu je tehnički ispravno rješenje, ali politički potpuno pogrešno. I vi ćete za to preuzeti punu odgovornost, rekao je Milanović.
Predsjednica kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić složila se s Milanovićem.
– Premijer Sanader rekao je samo da odlazi jer je ovo vrijeme za novi početak. Pa ne može sredina mandata biti vrijeme za novi početak. A izostanak obrazloženja doveo je do cijelog niza glasina koje su dodatno destabilizirale političku situaciju. Po mom mišljenju on je otišao ili zbog toga jer smatra da nije sposoban voditi zemlju u ovako teškoj situaciji ili ga je netko nečim pritisnuo ili ucijenio. Jer, nitko nikada nije otišao zato što je u sredini mandata zaključio da je vrijeme za njegov drugi početak, rekla je Pusić.
S njima se nije složio Andrija Hebrang koji, iako o tome nije razgovarao sa Sanaderom, premijerovu ostavku vidi kao “jedan specičnim političkim jezikom sročeni bunt protiv brklje koja nam je bezrazložno zasutavila put prema EU”.
– Sanader je deset najplodnijih godina života proveo na čelu HDZ-a i šest na čelu Vlade. Sve je svoje snage i svoju životnu energiju usmjerio na dva cilja, da se HDZ iz pokreta pretvori u stranku desnog centra, te da Hrvatska uđe u EU.
– I na tom velikom putu čovjek se ima pravo potrošiti, zaključio je Hebrang.