Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šarplaninac izgrizao 57-godišnjaka

Autor: Suzana Bandić

01.07.2009. 22:00
Šarplaninac izgrizao 57-godišnjaka


Šarplaninac je bacio na pod i izgrizao 57-godišnjaka na očigled desetak građevinskih radnika koji su mu odbili pomoći. Vlasnikova supruga tvrdi kako je riječ o miroljubivom psu, ali da ga je muškarac isprovocirao gađajući ga kamenjem
Joso Šimičević iz Maslenice kod Zadra zadobio je teške tjelesne ozljede kada ga je u srijedu napao i izgrizao pas šarplaninac u vlasništvu 31-godišnjeg Stipe Nekića. Incident se dogodio oko 10 sati na makadamskom putu uz kuću vlasnika, kojim je Šimičević prolazio prema svom masleniku.
– Pas se samo odjedanput stvorio ispred mene. Iskočio je iza grma, zalajao i odmah se obrušio na mene. Ugrizao me je za desnu podlakticu i srušio na pod, a kako sam se pokušavao obraniti, zgrabio me i za lijevu ruku. Sve se to odigralo u nekoliko sekundi, tako da ni sam ne znam kako sam se otrgnuo od njega – rekao nam je napadnuti Šimičević kojeg smo zatekli u bolničkom krevetu zadarskog Odjela kirurgije, gdje se oporavlja nakon operativnog zahvata lijeve podlaktice, kojem je bio hitno podvrgnut, obzirom da mu je šarplaninac pregrizao arteriju.
Kamenom otjerao psa
Ni sam se, kaže, ne sjeća svih detalja jer se sve odigralo u svega nekoliko sekundi. Od još težih ozljeda, priča Šimičević, spasila ga je trezvenost u tim trenucima.
– Zgrabio sam kamen s poda i udario psa. Nisam ga jako udario, ali očito ga je to uplašilo pa se samo povukao i udaljio od mene – rekao je dodajući kako je razočaran reakcijom građevinskih radnika koji su s 30-tak metara udaljenosti svjedočili napadu odbivši mu pomoći.
– Povikao sam da mi pomognu, a oni su mi samo dobacili da se vratim natrag. Nitko od njih desetak, koliko ih je bilo tamo, nije niti pokazao volju da mi priskoči u pomoć, iako mi je krv šikljala iz ruke. Hodao sam tako ozlijeđen nekih 300 metara i na kraju, zapravo sam si sam pomogao – ogorčeno je zaključio Šimičević.
Ispred vlasnikove kuće na makadamskom putu i u četvrtak ujutro su se mogli vidjeti tragovi krvi, a na naše veliko iznenađenje, obzirom da smo iz PU zadarske dobili informaciju kako je krvoločni pas predan veterinaru Veterinarske stanice Obrovac, a tamo smo zatekli i psa. Bio je zatvoren u betonskom objektu odmah uz vlasnikovu kuću iz kojeg se čuo gromoglasan lavež na što je reagirala supruga vlasnika koja nam je rekla kako pas inače nije ni opasan, a još manje agresivan. Njezina priča uvelike se razlikuje od one izgrizenog Šimičevića.
– Iako je naš pas velik i izgleda opasno, on to zapravo nije. Star je tri godine, a inače ga držimo u kućici ili na lancu. Kako se on jučer ujutro našao slobodan ispred kuće ja to uistinu ne znam, jer smo u to vrijeme i ja i moj suprug bili na poslu. Njezinu priču potvrdio je i muškarac koji se predstavio kao susjed, a žena se pozvala i na građevinske radnike koji su svjedočili događaju.
Pas nije prvi napao?
– Sve to su gledali radnici iz dvorišta susjedne kuće, rekla je pokazujući na kuću u izgradnji u neposrednoj blizini ističući kako će oni posvjedočiti kako pas nije prvi napao Šimičevića, već da je napad uslijedio nakon što je on započeo kamenjem gađati psa. Svemu tome, tvrdi ona, kumovala je i vrućina zbog koje je pas bio razdražljiv. Uokolo kuće inače, osim šarplaninca, zatekli smo još 20-tak pasa raznih pasmina od kojih su neki bili vezani, a neki su se slobodno kretali. Kako nam je ispričala gospođa Nekić, njezin ih je suprug dobio na dresuru i sve su to miroljubivi psi.
Obzirom na sve okolnosti protiv Stipe Nekića, vlasnika psa, podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a izdan mu je i optužni prijedlog zbog držanja životinja bez nadzora – doznali smo iz PU zadarske.