Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski esperanto

Autor: Šime Ćurko

01.07.2009. 22:00
Zadarski esperanto

Foto: Vedran SITNICA



Nije pitanje je li netko iz Zadra, Splita ili nekog drugog grada ili države. Kao i uvijek pitanje je – kvalitete
Prva HNL sa 16 kluba živjet će, sve je izglednije, samo godinu dana. Povijest će se tako ponoviti nakon manje od jednog desetljeća, nakon što je u sezoni 2001./02. Prva HNL imala 16 klubova, prvi put nakon sezone 1996./97., već 2002./03. broj prvoligaša se smanjio na 12. Tako je bilo do ove sezone kada je, sada se čini prilično isforsirano, prvoligaško društvo povećano na 16 klubova. Na taj način Druga liga je gurnuta na rub propasti, u to natjecnje oni koji i mogu ne žele ući, poput primjerice Raštana. A baš je Druga HNL sa 16 momčadi bio jedan od boljih projekata u hrvatskom klupskom nogometu.
Dakle, 10, 12 ili 16 klubova, što će to u končanici značiti za prvoligaša sa Stanova? Obzirom na dosadašnju praksu Zadrane očekuje borba za ostanak. Rijetke su, naime, bile sezone u kojima su Zadrani bili bezbrižni kada je riječ o poziciji na ljestvici. No, borba za ostanak u kojoj bi moglo ispasti pet pa čak i sedam klubova, značajno će zakomplicirati život Zadranima, koji nakon deset dana priprema još uvijek previše lutaju tražeći određena igračka rješenja čak i izvan hrvatskih granica. Na Stanovima se malokad bili skolni igračima iz inozemstva, eventualno bi priliku dobili oni iz Bosne i Hercegovine. No, odluka domaćih nogometnih vlasti (također teško objašnjiva) da klubovi Prve HNL mogu imati čak šest stranaca u svojim redovima, očito je u Zadru shvaćena kao mogućnost da se u situaciji skučenog i iscrpljenog hrvatskog tržišta potraže rješnja na nekim drugim meridijanima i paralelama. No, nije pitanje je li netko iz Zadra, Splita ili nekog drugog grada ili države. Kao i uvijek pitanje je – kvalitete. Ako će Zadar nešto dobiti s igračima koji ne razumiju hrvatski jezik onda dobro, ako ne, onda sve sliči na gubljenje dragocjenog vremena. Dragocjenog, jer kresanje Prve HNL na 12, a u nekim varijantama i na deset klubova znak je da je Zadar već sada trebao imati jasno posloženu momčad, a ne toliku skupinu igrača koji su na razno-raznim probama. Zadru se može dogoditi da krene u sezonu bez da je odigrao trening utakmicu s igračima s kojima misli krenuti u, sve je očitije, ponovnu borbu za ostanak.
Smanjenje Prve HNL moglo bi zatvoriti vrata mladim igračima zbog kojih se, navodno, ovakva liga i formirala. No, može se dogoditi i suprotno ako neki klubovi, kada vide stvrani raspored snaga, pomire s time da im nema mjesta u prvoligaškom društvu pa se uhvate slaganja momčadi za Drugu ligu. Kakav god rasplet s brojem prvoligaša bio, taman ostao on i na brojci 16, pred Zadrom je puno posla jer je prviše upitnih rečenica, a malo onih iza kojih se može staviti točka. Počevši od izgleda momčadi, koji je sasvim nejasan do toga, da se još traže imena protivnika na pripremnim utakmicama u Moravskim Toplicama kamo momčad sutra kreće.