Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čovjek je ostao bez čvrste uporišne točke i vrednota

01.07.2011. 22:00
Čovjek je ostao bez čvrste uporišne točke i vrednota


Crkva je ponosna na svoje svećenike i zahvalna za sve dobro što čine, posebice za njihovo svjedočanstvo života. Ne smijemo smetnuti s uma kako su dobri svećenici isprošeni od Gospodina, oni su milosni dar neba, plod žarke i zaufane molitve. Stoga valja moliti za njih, ali i zajedno s njima, istaknuo je nadbiskup Puljić


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić na  svetkovinu Srca Isusova predvodio je svečano misno slavlje  u istoimenoj crkvi u Zadru na  Voštarnici. Pozdravne riječi i  čestitke župljanima i hodočasnicima uputio je župnik fra  Veselko Grubišić.
– Svetkovina Srca Isusova je  slavlje Božje nježnosti koja u  sebi nosi najaktualniju istinu –  ljubav Boga prema čovjeku, to  jest Božju čežnju za čovjekom.  Glas Božjeg Srca nam poručuje: “Niste sami, ima jedno  Srce koje uvijek kuca za vas i u  njemu ste svi dobrodošli”, rekao je fra Veselko.
 Nadbiskup je kazao da se  svetkovina Srca Isusova slavi i  kao dan posvete svećenika.  Stoga je u svojoj propovijedi,  između ostalog, govorio o veličini i daru svećenika.
– Svetkovina Srca Isusova je  velika svetkovina u liturgijskoj  godini. U Srcu Isusovu prebiva  sva punina božanstva. U biblijskoj predaji srce simbolizira unutarnjeg čovjeka i njegov afektivni život. Nekome  dati novo srce znači dati novi  život. “Dat ću vam novo srce,  nov duh udahnut ću u vas”, piše  prorok Ezekijel. Budući da je  srce središte života, ono se izjednačuje i sa savješću te simbolizira božansku prisutnost u  čovjeku, naveo je mons. Puljić  govoreći zatim o zadaći i poslanju kršćana u svijetu.
– Stari je pisac zabilježio da  su kršćani u svijetu ono što je  duša u tijelu. Danas bismo mogli parafrazirati ovu rečenicu  pa reći: “Što je srce u tijelu, to  su kršćani u svijetu”. Po Božjoj  zamisli i nakani, čovjek je kruna svega stvorenja i pozvan je  uređivati svijet oko sebe.  Nažalost, svjedoci smo kako se  dogodio nered u srcu i njegovu  okolišu. Tvorevina ljudskih ruku izmakla je čovjeku iz kontrole. Postala je njegovim gospodarom, a on običnim brojem. Čovjek je ostao bez čvrste  uporišne točke i vrednota, pa  zbog toga nema ni strahopoštovanja pred životom i  Božjim zakonima, upisanim u  njegovo srce i u savjest pa se  često osjeća izgubljenim i nesigurnim, govorio je nadbiskup  istaknuvši potrebu odvažnih  svjedoka koji će ljude upućivati na Krista.
– Na potezu su štovatelji svetih tajna, navjestitelji Radosne  vijesti, sljedbenici i štovatelji  Presvetoga Srca, poručio je  mons. Želimir Puljić.
– Svećenička godina je bila  dobra prigoda vjernicima da  još više zavole svoje svećenike,  da ih pomažu rasti u svetosti i  apostolatu. Crkva je ponosna  na svoje svećenike i zahvalna  za sve dobro što čine, posebice  za njihovo svjedočanstvo života. Ne smijemo smetnuti s uma  kako su dobri svećenici isprošeni od Gospodina, oni su  milosni dar neba, plod žarke i  zaufane molitve. Stoga valja  moliti za njih, ali i zajedno s  njima. To je naša snaga, budućnost i sigurnost, kaže zadarski nadbiskup dodajući da  čovjek treba uvijek traži centar  u Bogu u kojemu je čvrsta uporišna točka. Prema tome, kako  navodi propovjednik, potrebno je odvažno i neustrašivo  upućivati na to središte.
– Pred tim odgovornim zadatkom nalazite se i vi koji ste  zavoljeli Srce Isusovo, koje je  žarko ognjište ljubavi. Vi ste  upoznali da je Krist jedini kadar preobraziti nas i učiniti  dostojnima poziva na koji nas  je pozvao, zaključio je mons.  Puljić.