Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Legende hrvatske fotografije u Zadru

01.07.2011. 22:00
Legende hrvatske  fotografije u Zadru


Fotogrupa “ZadArt” ugostila je fotografe  “CroArtPhoto” kluba iz Zagreba, a među njima i nekoliko vrhunskih imena hrvatske fotografije poput  Pervana, Senčara, Klarice,  Reberšaka i drugih. Izložba  je otvorena sinoć u novoj  galeriji Likovne udruge  “ZadArt”, a uz brojne posjetitelje i fotografe posjetio ju je i Ivan Šimunić,  pročelnik Upravnog odjela  za društvene djelatnosti  Zadarske županije.
O izložbi je nekoliko riječi rekao Aleksandar Bonačnić iz “ZadArt”.
– Imena koja se pojavljuju na zadarskoj izložbi  poznavateljima fotografije  zacijelo su dobro poznata,  to su vrsni majstori, od  legendi hrvatske fotografije  do fotografa modernog  senzibiliteta koji, ništa manje uspješno, bilježe svjetlosne zapise pretačući ih  na papir te nam tako prenose emociju zaustavljenog  trenutka koji ih je pobudio.  Ne bih ovdje dugo dužio  oko kvalitete izloženih fotografija koja je neupitna  već bih naglasio suradnju   između dvije udruge koja bi  mogla prijeći u tradiciju na  zadovoljstvo fotografske  publike kako u Zagrebu  tako i u Zadru, rekao je  Bonačić.
Sličnim riječima posjetiteljima se obratio i predsjednik “CroArtPhoto” kluba Luka Marotti. Iako su u  Zadru već gostovali s  izložbom u Arsenalu Marotti je istaknuo kako je  novi prostor ipak nešto  prisniji i bliži od Arsenala.
– Čini mi se jednim lijepim običajem da se mijenjamo s izložbama u Zagrebu i Zadru jer nam to  daje pirgodu da se upoznamo sa zadarskim fotografima i oni s nama. Nije  ni naodmet reći da je užitak  izlagati u neposrednoj blizini kuće u kojoj su živjeli  braća Brkan, legendarni fotografi, ne samo ovih prostora, nego daleko šire, zaključio je Marotti istaknuvši kako smatra kako je  ova izložba začetak jedne  uspješne i dugotrajne suradnje.
Jedan od rezultata ove  izložbe bit će i uzvratna  izložba “ZadArt” fotogrupe  u Zagrebu krajem godine,  gdje će se prezentirati kultura i ljepote zadarske  županije kroz objektive zadarskih fotografa.
 


Izlagači


Željko Krčadinac, Željko Novaković, Vesna Špoljar, Branka  Primorac, Robert Ravnić,  Ognjen Karabegović, Aleksandar Bonačić, Goran Vogrin,  Vlasta Štalekar, Nenad Reberšak, Ivan Balić Cobra, Ivica  Trubić, Miljenko Vojta, Vladimir Šimunić, Andrea Solar,  Vesna Đukić, Tomislav Dolovčak, Sanja Orozović, Sabina  Kaštelančić, Ante Kostanjski,  Luka Marotti, Jerolim Vulić, Livio Andrijić, Marija Braut, Radiša Mladenović, Ivo Pervan,  Josip Klarica