Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šare: Optužili su me oni koji su htjeli potalibaniti cijelu županiju

01.07.2011. 22:00
Šare: Optužili su me oni koji su htjeli potalibaniti cijelu županiju


– Moglo bi se govoriti o utaji poreza jer su neke osobe isplaćivane “na ruke” temeljem usmenog dogovora za izvođenje radova, a na te isplate im nije obračunat porez. Šare, međutim, za to djelo nije ni optužen, a ujedno je nastupila i apsolutna zastara – rekla je Moković


Optužili su me, “zna se”, oni koji su htjeli potalibaniti cijelu županiju. Ovakvu presudu sam očekivao, a ona ujedno dokazuje da 90-ih godina nisu potalibanjeni svi kvalitetni suci. Ovom presudom s mene i moje obitelji skinut je veliki teret i ljaga i očekujem kako će istu presudu donijeti i viši sud – rekao je Slavko Šare, bivši načelnik Galovca jučer nakon što je na Županijskom sudu u Zadru oslobođen optužbi za sve točke optužnice.
Na teret mu se stavljalo da je kao načelnik Općine Galovac 2002. godine zloporabio svoj položaj i ovlasti, krivotvorio isprave, a sve s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist od najmanje 30 tisuća kuna.  
U obrazloženju nepravomoćne presude, predsjednica Sudskog vijeća Enka Moković istaknula je kako tijekom dokaznog postupka nije dokazalo da je Šare uistinu počinio inkriminirana djela koje mu je tužiteljstvo izmijenjenom optužnicom stavljalo na teret. U odnosu na suoptuženike Marina Burčula i Marijana Ćosu od kojih je tijekom suđenja tužitelj odustao od kaznenog progona, Vijeće odbija, kazala je Moković, optužbe da su počinili inkriminirana djela istaknuvši da ni predstavnik Općine Galovac nije preuzeo kazneni progon protiv njih.
– Nakon provedenog dokaznog postupka tijekom kojeg je ispitano 17 svjedoka te provedena dva grafološka i dva financijsko-knjigovodstvena vještačenja, nije dokazano da je optuženi Šare počinio kaznena djela opisana u optužnici. Nije dokazano ni da je on postupao s ciljem da sebi pribavi materijalnu korist jer se pokazalo da su radnici za izvršene radove zaista plaćeni te da su neki mještani obeštećeni za zemljišta koja su im tijekom gradnje puteva uzeta – pojasnila je Moković dodavši kako nije dokazano ni da je Šare osobno sačinio 33 isplatnice kako bi se okoristio. To je, istaknula je, u svom svjedočenju potvrdila i knjigovotkinja Olivera Plavšin priznavši kako je nenamjerno ona unijela te krive redne brojeve.
– Moglo bi se govoriti o utaji poreza jer su neke osobe isplaćivane “na ruke” temeljem usmenog dogovora za izvođenje radova, a na te isplate im nije obračunat porez. Šare, međutim, za to djelo nije ni optužen, a ujedno je nastupila i apsolutna zastara – rekla je Moković. Dodala je kako je financijsko-knjigovodstvena vještakinja Katica Pehar zaključila da su poslovne knjige Općine zaista vođene neuredno, no za to je, kazala je, predviđena prekršajna odgovornost.
Šarin odvjetnik Marko Marinović kazao je kako je od samog početka vjerovao u takav ishod te da je osim presudom zadovoljan i stoga što sud nije podlegao raznim političkim pritiscima koji je od samog početka bilo.
– Progon mog klijenta postoji već pet, šest godina, a njegova golgota na Uskočkom sudu je nastupila nakon što se usudio tužiti jedno ministarstvo i jednog visokopozicioniranog političara. Međutim, djela koja mu se inkriminiraju su identična ovima na Županijskom sudu u Zadru, samo što je riječ o 2003. godini pa očekujemo isti ishod – naglasio je Marinović.