Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U šokol Ivana Štulića ugrađeno 300 godina tradicije

01.07.2011. 22:00
U šokol Ivana Štulića  ugrađeno 300 godina tradicije


 
Ivan Štulić šokole proizvodi od kad zna  za sebe. Kao dijete pomagao je u tome  djedu i ocu, a danas sam nastavlja  obiteljsku tradiciju. Ima tome već 60-ak godina da se bavi proizvodnjom šokola i u tih 60  godina skupio je bogato iskustvo koje, pomiješano s tradicionalnom obiteljskom recepturom, čini praznik za nepce. Skromno  kaže kako tajne nema, treba samo dobro  poznavati ono s čime radiš pa nam otkriva  umijeća svog zanata.
– Tajna je da treba ocijeniti kakvo je meso,  koliko je staro i onda, kada ga izvadite iz soli,  kako ga obraditi i zavezati da ne uđe zrak.  Tajna je u pažljivosti, u samome pristupu  izradi šokola, kaže iskusni šokolar. Sukladno  tome, gospodin Štulić tvrdi, ništa nije najbitnije, sve je bitno kod izrade kvalitetnog  šokola.
– Kada se kupuje meso treba dobro paziti da  je svježe, ne smije biti staro nekoliko dana, a  ne daj Bože da je iz leda jer tada ne možete  dobiti ništa. Dobro je odabrati što veći komad  jer što je veći komad to je meso zrelije i od  njega će ispasti prava kvaliteta. Zatim se  ocijeni koliko ga treba držati u soli, ne može  se jednako tretirati šokol od tri kile i pet kila,  ako se drži premalo može se pokvariti, a ako  se pretjera onda je preslan. Tada se polako  priđe izradi. Prije smo umjesto crijeva u koje  danas stavljamo šokol imali opne od sala  iznad bubrega i kada se  s njom preklapalo  meso nikad se niste morali bojati da će ući  zrak u njega. Zato se crijevo u koje se šokol  danas stavlja mora topiti najmanje jedan dan  u slanoj vodi da omekša. Kad se meso izvadi iz  soli opere se u moru, ostavi se da se iscijedi pa  se stavi u šest-sedam litara dobroga crnoga  vina zagrijanog na 70-ak stupnjeva. Crno vino  je bolje od bijelog jer se dobije ona lijepa  crvena boja. U vino se treba umočiti i crijevo  zbog arome i tada se priđe nadivanju. Stavi se  malo papra, moj did i otac nisu nikad preferirali staviti puno papra kako bi se više  osjetile mirodije. Stavi se cimeta, nabode se  klinčićima, oraščićima, to sve skupa u crijevo  i onda se veže, objašnjava nam gospodin  Štulić bez imalo zastajanja komplicirani postupak koji on ponavlja iz godine u godinu.  Otkriva i malu tajnu, umjesto cimeta u prašku  bolje je naribati cimet u štapiću jer daje bolji  miris i aromu. Još jednom naglašava, dobro  paziti da ne uđe u zrak jer će se šokol  pokvariti.
Nakon pažljive pripreme slijedi sušenje  šokola, suši se na buri i dimu, ali sve s mjerom  da se ne presuši. Kad je gotov pravi šokol  mora imati lijepu crvenu boju, ali i biti  prošaran s malo masnoće kako bi bio sočan.
– Najljepši je kad je malo prošaran, zato je  najbolja vratina, pojašnjava Ivan.
A razgovarajući o proizvodnji šokola otkrili  smo i jednu zanimljivu obiteljsku legendu o  porijeklu ninskog šokola.
– Zbog čega je šokol toliko rasprostranjen  kod nas ja ne znam, ali meni je moja pokojna  baba rekla da je njoj did govorio kako je  njegov did prvi u Ninu počeo raditi šokol.  Znači to je prije skoro 300 godina, kaže Štulić  i sliježe ramenima, tko zna možda je istina.  Bitno je da je šokol potekao iz Nina.
Hoće li baš Štulićevi šokoli ove godine  odnijeti lentu najboljeg ninskog šokola vidjet  ćemo na Ninskoj šokolijadi 17. srpnja. On sam  kaže kako se pobjedi ipak nada, inače se ne bi  ni prijavio, ali najbitnije je da se manifestacija  održava.
– Radim ovo da bi se održala tradicija, to je  jedna lipa manifestacija na kojoj pokazujemo  ono nešto naše izvorno ninsko, a svatko tko se  natječe i očekuje nešto, zagonetno se smješka  gospodin Štulić.
 


Ninska šokolijada 17. srpnja


Ninska šokolijada tradicionalna je turistička etnomanifestacija koja se održava niz godina i dobro je  poznata među turistima. Manifestacija se temelji na  jedinstvenom gastro proizvodu koji se od davnina   proizvodi u Ninu i ninskom kraju, a istraživanja su  pokazala kako se šokol tradicionalno priprema samo u  zapadnom kraju zadarske regije.
Ove godine šokolijada će se održati 17. srpnja, a  stručni žiri birat će između čak 56 šokola.
– U jutarnjem dijelu programa održat će se ocjenjivanje svih 56 šokola koji se razlikuju po obliku, boji,  mirisu, ovisno o tradicionalnoj obiteljskoj recepturi po  kojoj je nastao. U večernjem dijelu programa održat će  se ‘Fešta od šokola’ na kojoj će nastupiti KUD-ovi te  Udruga za obnavljanje starih zanata iz Mađarske koja  će nam upotpuniti program zanimljivim prezentacijama, otkrila je direktorica TZ Nin Marija Dejanović.
Naravno, uz uživanje u bogatom programu gosti će  imati priliku uživati i u bogatom okusu jedinstvenog  ninskog proizvoda šokola.