Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bomba za svjedoka protiv Ive Sanadera

01.07.2012. 22:00
Bomba za svjedoka protiv Ive Sanadera


Bombu je Vidaković pronašao kraj svog audija parkiranog u dvorištu kuće. Osigurač je bio izvađen, bomba aktivirana, no srećom neispravna pa nije eksplodirala


Nepoznati počinitelj bacio je bombu u dvorište obiteljske kuće bivšeg direktora Hypo Leasing Kroatiena i USKOK-ovog svjedoka protiv Ive Sanadera, Drage Vidakovića (53), u noći s petka na subotu u zagrebačkom podsljemenskom kvartu Markuševac. Srećom, bomba nije eksplodirala jer je, ustanovilo se, bila neispravna. Te noći u Vidakovićevoj kući bila je još jedna osoba iz njegove obitelji. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o ručnoj granati M 75, tzv. “kinderici” koju je Vidaković pronašao pokraj svog audija parkiranog u dvorištu kuće na Markuševačkoj cesti 72A. U trenutku pronalaska nije imala osigurač. Pretpostavlja se da ju je nepoznati bombaš aktivirao neposredno prije bacanja, ipak, ne očekujući da će zatajiti.
Nema pojma
Moguće je da je meta bila upravo Vidakovićeva limuzina, što bi u slučaju detonacije, bio školski primjer zastrašivanja i prijetnji s mafijaškim potpisom. Iz PU zagrebačke potvrdili su tek da su bombu uništili policijski službenici Protueksplozivnog odjela i da je slučaj okvalificiran kao dovođenje u opasnosti života i imovine. No, prema pričama susjeda, bomba je, zbog opasnosti od premještanja, uz sigurnosne mjere zaštite uništena na licu mjesta, u dvorištu Vidakovićevog doma u subotu oko 16 sati. Navodno je USKOK-ov svjedok policajcima kazao kako bačenu bombu ne povezuje sa svojim bivšim i sadašnjim poslovima, niti privatnim životom. Kriminalistička istraga i potraga za bombašem traje.
Drago Vidaković nekadašnji direktor Hypo Leasing Kroatiena na suđenju Ivi Sanaderu posvjedočio je kako je 1995. osobno vidio Sanadera da na parkiralištu Hypo Banke u Klagenfurtu uzima kuvertu žute boje od nekadašnjeg člana uprave Hypo banke Wolfganga Kulterera. Svjedok je bio udaljen samo 7 do 8 metara od dvojca.
Provizija za kredit
U to vrijeme Vidaković je još bio honorarni suradnik Hypo banke, ali već je bio svjestan da mu pripremaju unaprijeđenje i položaj direktora Hypo leasinga u Hrvatskoj. Surađivao je s inozemnim odjelom Hypa, koji je bio spojen s Hypo leasingom čiji je čelnik tad bio Gunther Striedinger. Wolfganga Kulterera i Gunthera Striedingera vozio je u Zagreb na pregovore oko kredita ili bi ih dočekivao na zagrebačkom aerodromu i prevozio do zgrade Ministarstva vanjskih poslova.
Prema njegovom sjećanju, na sudu je kazao da je do posla Hypo banke i hrvatske Vlade došlo na inicijativu Aloisa Mocka, nekadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova i vicekancelara, u hrvatskoj politici slavljenog kao velikog zagovornika hrvatske samostalnosti. Vidaković se, međutim, nije mogao jasno odrediti je li Mock posao inicirao kontaktom s hrvatskom politikom ili s Hypo bankom. Ipak se dobro sjećao da je tad praktički cijeli inozemni odjel pričao da će za taj kredit proviziju dobiti upravo Ivo Sanader.


Kalifornijska veza




Protiv Vidakovića i još trojice bivših članova uprave Hypo Leasinga pokrenuta je istraga zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju 18,5 milijuna kuna iz Hypo Leasinga preko fiktivnih računa 2007. i 2008.
Navodno je u tom razdoblju isplaćeno 11 milijuna kuna za nepostojeće informatičke usluge. Vidaković je unatrag nekoliko godina živio u SAD-u, a tek nedavno se vratio u Zagreb. U Kaliforniji se bavio i poduzetništvom, otvorivši lanac restorana, pa je našao vremena baviti se i glazbom.