Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatska neće moći povući ponuđenih 350 milijuna eura?

01.07.2012. 22:00
Hrvatska neće moći povući ponuđenih 350 milijuna eura?


Želimo razviti  nacionalnu mrežu lokalnih akcijski grupa (LAG) kako  bi oni međusobno razmjenjivali iskustava i mišljenja, a  sve s ciljem boljeg izvlačenja  sredstava iz EU. Zabrinuti  smo da Hrvatska neće moći iskoristiti mogućnosti koje joj  se pružaju, a to je 350 milijuna eura godišnje za ruralni razvoj iz post pristupnih fondova EU, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u  Hrvatskoj Louisa Vinton, na  današnjem okupljanju  LAG-ova s područja Dalmacije u IMPACT centru.
LAG-ovi su temelj programa LEADER Europske  unije, namijenjenog razvoju  ruralnih područja. Oni okupljaju predstavnike sva tri  sektora: javnog, privatnog i  civilnog, koji se dogovaraju o  prioritetima razvoja zajednice u kojoj žive i djeluju. U  Hrvatskoj je registrirano trideset i pet LAG-ova, ali je  broj onih koji stvarno djeluje  osjetno manji, kako kaže  Vinton.
– Osnovni problem je financiranje. Sredstva postoje  i kad Hrvatska uđe u EU bit  će ih još više. Teoriju primijeniti u praksi je najveći  problem i Hrvatska je u tom  procesu prilično spora.
LAG-ovi u Zadarskoj  županiji, Laura, Bura, i najnoviji Mareta, imaju veliki  potencijal u turizmu i poljoprivredi osobito u vinogradarstvu i maslinarstvu  komentirala je Vinton.