Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Imigranti će dobiti hranu i medicinsku pomoć

01.07.2012. 22:00
Imigranti će dobiti hranu  i medicinsku pomoć


Liječnički tim sastavljen je od epidemologa i dva liječnika opće prakse koji će provjeriti zdravstveno stanje imigranata, nakon čega će se obaviti i dezinsekcija jedrilice
Jedrilica sa  65 imigranata dotegljena je u  grušku luku, a pristala je ispod  mosta dr. Franje Tuđmana. Jedrilica je plovila iz Grčke  prema Italiji. Nakon kvara motora, preksinoć im je pomogla  naša Obalna straža na području južno od Mljeta. Imigrantima iz Somalije, Egipta,  Sirije i Afganistana podijeljeni  su voda, hrana i lijekovi. Ciljana destinacija bila im je Italija. Nakon cjelonoćnog pregovaranja i nakon što su shvatili da im prijeti humanitarna katastrofa, pristali su na  tegljenje prema luci Gruž.
Jedrilicu, koju je u dubrovačku luku Gruž doteglio tegljač “Faust Vrančić”, dočekali  su brodovi kapetanije i policije.
Po riječima predsjednika  Županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenika  župana Frana Skokandića, taj  je stožer spreman prihvatiti  imigrante koji će biti smješteni  na lučkom području na Kantafigu pošto ih pregleda liječnički tim.
“Liječnički tim sastavljen je  od epidemologa i dva liječnika  opće prakse koji će provjeriti  zdravstveno stanje imigranata, nakon čega će se obaviti i  dezinsekcija jedrilice”, istaknuo je Skokandić. Dodao je  kako je smještaj osiguran u  lučkom području u zgradi ispod mosta dr. Franje Tuđmana, gdje će dobiti hranu i medicinsku pomoć.
Što će biti dalje s imigrantima, Skokandić nije mogao  reći, ističući da su poslani upiti  ministarstvima zdravstva,  vanjskih i unutarnjih poslova  koja bi trebala odgovoriti koja  je daljnja procedura s tom ljudima.
Policija bi trebala utvrditi  činjenice o okolnostima te havarije.