Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Istinski kršćani se ne boje da će izgubiti dobar glas ako se približe ljudima u potrebi

01.07.2012. 22:00
Istinski kršćani se ne boje da će izgubiti dobar glas ako se približe ljudima u potrebi


Dirljivo je vidjeti vas na ovom žarkom suncu u pobožnosti i strpljivosti, u molitvi s raznim namjerama koje do kraja poznaje jedino Bog, kazao je mons. Šaško


Mnoštvo vjernika iz raznih dijelova Zadarske županije, s kopna i otoka sudjelovalo je na proslavi zavjetnog blagdana ranokršćanske mučenice svete Nediljice u Vrani, kojoj se stoljećima tradicionalno hodočasti moleći njezin zagovor i pomoć. Koncelebrirano euharistijsko slavlje pored crkve Sv. Nediljice, koje je započelo procesijom sa svetičinim kipom, predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško u izaslanstvu priora vranskog. Biskup Ivan Šaško, je naime, kao prepošt časnog zagrebačkog Kaptola nositelj naslova vranskog priora. Euharistiji je prisustvovao i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup uz nekoliko svećenika. Riječi dobrodošlice uputio je župnik don Šimun Šindija.
Trojica biskupa u Vrani
– U povijesti Vrane ostat će upisan ovaj događaj po pohodu trojice biskupa. Ovo svetište bi trebalo biti oaza duhovnog mira gdje će čovjek osluškivati Božji glas koji ga potiče na ispravne vrednote življenja, gdje će čovjek osjetiti sigurnost Božje ruke koja ga vodi te udahnuti živu vjeru u Isusa Krista. Uskoro će biti otvorenje Godine vjere. Neka ova svetkovina bude početak obnavljanja naše vjere, rekao je don Šimun.   
– Dirljivo je vidjeti vas na ovome žarkom suncu u pobožnosti i strpljivosti, u molitvi s raznim nakanama koje do kraja poznaje jedino Bog. Zahvaljujem nadbiskupu Želimiru i župniku don Šimunu koji su nam omogućili da budemo dionici iznimnih osjećaja i blizine u ovome svetištu, naveo je biskup Ivan Šaško prenoseći pozdrave kardinala Josipa Bozanića.
– Samo molitva i darovano slavlje euharistije mogu povezati različita vremena koja su u Božjim očima isto vrijeme. Samo srce prožeto vjerom vidi onkraj zemaljskih granica i prepoznaje Božju prisutnost, rekao je u uvodnim mislima mons. Šaško istaknuvši kao primjer svjedočanstvo svetih mučenika i duboku vjeru u Božje milosrđe.
– Slušali smo evanđeoske riječi o dvije ženske osobe, jedna je na početku svoga života, a druga na kraju svojih dugih trpljenja. Ni jednu ni drugu više ne mogu spasiti ljudi, nego su spašene snagom koja dolazi od Isusa i snagom vjere. Žena bolesnica očituje svoju vjeru u Krista, dok je za djevojčicu važna vjera njezina oca. Bogu ništa nije nemoguće. Isus traži samo dvije stvari, a to su odmak od straha i vjera. “Ne boj se, samo vjeruj”, to su Isusove riječi ovom tužnom ocu iz Evanđelja. Gledajući ženu koja boluje od krvarenja osjećamo duboku sućut prema njenom trpljenju i osjećaju ostavljenosti, prema potrošenom novcu i imanju, siromaštvu i poniženju koje doživljava među drugim ljudima zbog svoje bolesti. Ova žena nosi u sebi nezaustavljiv poticaj i čežnju, ona zna da mora dodirnuti Isusa, premda su između njih strogi propisi i mnoštvo ljudi. Nošena svojom vjerom potajno dodiruje Isusove haljine. Put do ozdravljenja događa se po onima koje su ljudi isključili, a koji su spremni iskoračiti prema Bogu. Isus postupa drugačije od drugih, ne izbjegava nikoga, zna za životnu snagu koju nosi i koju ne može oduzeti nikakav oblik umiranja. Zbog toga poziva ženu koja pred drugima postaje znakom da nema niti jedne bolesti, ni tjelesne, ni moralne koja bi bila zapreka za Božju ljubav, propovijedao je mons. Ivan Šaško.
– Istinski se kršćani ne boje da će izgubiti svoje dostojanstvo i veličinu, dobar glas ako se približe ljudima u potrebi, ako dodirnu one koji su gurnuti na rub društva i nepoželjni. I uvijek nam treba biti najvažnije pronaći način na koji se nekome može vratiti radost i ljepota življenja, poručio je mons. Šaško. Istaknuo je kako je važno, poput žene iz evanđelja, dotaknuti Isusa kako bi primili dar i preobrazili svoj život.
Duboka povijest Vrane
– Sveta nas Nediljica uči da nismo samo u Božjim mislima, nego smo uvijek u njegovim rukama, da nam je Bog u Isusu i u Duhu Svetom darovao svoj dodir i zagrljaj.  Mučenica kojoj se utječemo nosi ime po danu Gospodnjem, po nedjelji. Poznata je i po latinskom imenu Dominika. Ne zaboravimo da su mnogi kršćani bili vođeni pred suce i upravitelje zbog toga što se nisu htjeli odreći Krista, ponavljajući da ne mogu živjeti bez nedjelje i euharistije. Sveta Nediljica nam otkriva što čovjeka drži na životu. U nedjeljnoj se euharistiji nalazi sve ono što nam pomaže nadvladati ljudske strahove, tjeskobe, nesigurnosti. To je dar koji nas vraća Bogu, izvorištu bez kojega gubimo snagu, postajemo bijedni i nemoćni te lako krvarimo i umiremo. Tomu nasuprot, čovjek koji svjedoči vjeru doživljava ono što molimo u predslovlju slavlja mučenika: “Mučenička krv očituje čudesnu tvoju snagu Bože, kojom slabe ljude krijepiš i daješ da svjedoče za tebe”, citirao je predvoditelj svete mise.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU