Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jošić: Izgubili smo bitku, a ne rat

01.07.2012. 22:00
Jošić: Izgubili smo bitku, a ne rat


S tom parolom želimo ući u novu sezonu s otvorenim namjerama da se vratimo u A-1 ligu već dogodine. Nema razloga da ne vjerujemo ili ne želimo tako nešto – kazao je Jošić


Nakon sedam godina provedenih u A-1 ligi Sonik-Puntamika je ove doživjela ispadanje u niži, drugoligaški, rang. Kad se tako nešto jako bolno doživi prvo što se očekuje je reakcija čelnih ljudi kluba. U ovom slučaju nakon malo podužeg odmjeravanja mogućnosti vjerojatno prouzročenog velikim šokom ipak se došlo do nekakvog konsenzusa i smjernica prema kojima bi se donedavno stabilni prvoligaš trebao vratio na stare staze. Prvi čovjek Puntamičana, predsjednik Mirko Jošić, najavio je taj plan povratka kao itekako ostvariv iako je mnogo još prepreka pred novim trenerom seniorske momčadi, Markom Žoržom i zasad nepoznatim rosterom s kojim će krenuti u novu sezonu.
Nakon ispadanja iz lige iz kluba se nije do danas nitko još službeno izjasnio o svim tim bolnim događanjima koja su klub nakon sedam godina vratili u A-2 ligu.
– Završetak sezone je donio veliku bol, koju smo svi u klubu osjećali nakon ispadanja iz A-1 lige. Pogotovo nakon sjajne, bolje reći savršene pretprošle sezone kad smo završili kao peti klub u Hrvatskoj. Zato je trebalo malo vremena da se sve to loše što se izdogađalo malo slegne, da se prospava nekoliko noći i onda krene u razmišljanja kako i što dalje.
Poraz od Kvarnera presudio
Koji je po vama najveći uzrok ispadanja?
– Ono što nam je predstavljalo najveći problem tijekom prošle sezone, ali i svih sezona prije, je prevelik broj igrača koji su prolazili kroz našu prvu momčad. Mnogi igrači se u našem klubu zadrže prekratko, ili zbog činjenice da im se ne može pružiti neka financijska sigurnost, ili su došli na posudbu iz Zadra pa se vraćali ili bi bili nezadovoljni statusom. Pokušali smo ove sezone s dva pojačanja sa strane, Ramljakom i Drezgom koji su donijeli nešto u igri, ali opet zbog objektivnih razloga nisu mogli pružiti svoj maksimum.
U Ligi za ostanak ste naglo pali nakon solidno odrađenog osnovnog dijela i to najviše u svojim Jazinama gdje ste doživjeli tri, pokazalo se kasnije ključna poraza.
– Ključne utakmice su bile one u Jazinama protiv Kvarnera, Križevaca i Dubrovnika. Mi smo momčad koja ako ne igra 200 posto ne može nikoga dobiti i u tim utakmicama nismo dali taj potreban maksimum što nam je donijelo poraze na kraju. Nedostajalo je potrebnog iskustva. Presudna je bila ipak ona utakmica u Jazinama protiv Kvarnera u kojoj su se pokazale sve naše slabosti dok je protiv Dubrovnika bilo izuzetno teško očekivati uspjeh pod psihološkim teretom kakvog je ta utakmica donosila. Nismo uspjeli i svima nam je zbog toga jako žao, no svjesni smo da nema vraćanja vremena unazad te da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti.
Je li smjena trenera Nevena Plantaka bila nužna?
– Nakon poraza u Dubrovniku, što nam se objektivno nije smjelo dogoditi, odlučili smo se na sastanku Upravnog odbora za smjenu Nevena Plantaka. Znali smo da možda i nije to bilo najpoštenije prema našem dugogodišnjem treneru koji je napravio jako mnogo za klub, no neophodan je bio taj tzv. pozitivni šok na klupi. Odlučili smo se na kraju pružiti priliku našem dotadašnjem treneru juniora Marku Selinu, iako se radilo o izrazito mladom i neiskusnom čovjeku. Imali smo prije te odluke tri imena u opciji i to tri iskusna trenerska rješenja, no nitko od njih trojice se nije htio prihvatiti te zadaće i odlučili smo se na kraju za Selina koji je bio zaposlenik kluba.
Brzi povratak
Kaže se u svijetu sporta da je najbolje tražiti povratak u viši rang već iduće sezone nakon ispadanja. Je li u vašem slučaju to realno za očekivati?
– Mi smo izgubili bitku, a ne rat i s tom parolom želimo ući u novu sezonu s otvorenim namjerama da se vratimo u A-1 ligu već dogodine. Nema razloga da ne vjerujemo ili ne želimo tako nešto. Imamo dobru podlogu koja je ostala od prijašnjih sezona i to treba iskoristiti. Neće biti lako, no jednostavno ne smijemo dopustiti da sve ono što se gradilo dugi niz godina tako brzo propadne. Imamo infrastrukturu, idealne uvjete za treninge, dobar rad u omladinskom pogonu, tradiciju i bazu na kojoj se isplatiti graditi. Sve to nas navodi da se ne smije odustajati nego iskoristiti tu još uvijek dobru podlogu da se vratimo u prvoligaško društvo.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU