Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Policijski veterani napokon dobili krov nad glavom

01.07.2012. 22:00
Policijski veterani napokon dobili krov nad glavom


– Mnogi naši članovi imaju neriješene probleme, zbog čega trebaju pomoć i savjet, što je u uvjetima kada nismo imali svoju prostoriju bio problem. Sada smo to riješili. Hvala Gradu Zadru, kaže Josip Adžić, predsjednik Udruge


Udruga veterana vojne policije Zadarske županije dobila je krov nad glavom. Riječ je o prostoru u zgradi bivše vojarne “Ante Banina”, nedaleko od dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku koju je članovima udruge na korištenje ustupio Grad Zadar.
Iako je riječ o prostoriji veličine svega desetak metara četvornih, članovi jedne od najmlađih udruga proizišlih iz Domovinskog rata u našoj županiji su zadovoljni.
– Mi smo zaista zahvalni Gradu na ovom prostoru jer smo se do sada sastajali po kafićima i snalazili svakako. U nešto više od godinu dana od osnutka udruge danas brojimo oko 70 aktivnih članova. Mnogi od njih imaju brojne neriješene probleme, počevši od statusa, zdravstvenih problema i slično, zbog čega trebaju pomoć i savjet što je u uvjetima kada nismo imali svoju prostoriju bio problem. Sada smo to riješili, što nije bila baš mala stvar, kaže Josip Adžić, predsjednik udruge veterana još jednom zahvaljujući gradskim vlastima što su im izašli u susret. Osim zbog kontakata i međusobnog druženja, u buduće će im, napominje Adžić, biti puno lakše raditi i na ostvarivanju ciljeva udruge postavljenih u Statutu.
– Cilj nam je okupljanje bivših i sadašnjih pripadnika vojne policije, očuvanje identiteta i tradicije Domovinskog rata, zaštita statusa i dostojanstva hrvatskih branitelja, organiziranje i sudjelovanje u obilježavanjima značajnih datuma i obljetnica u Domovinskom ratu te očuvanje spomena na poginule i umrle pripadnike vojne policije, naglasio je Adžić prisjećajući se petorice svojih suboraca sa zadarskog područja koji su svoje mlade živote položili na oltar domovine, a to su: Neven Mikulić, Nikica Mikulić, Nikola Maruna, Mladen Strenja i Željko Kamber. Njihove fotografije postavljene su na zidu udruge, a sve s ciljem da nikada ne budu zaboravljeni. Osim petorice poginulih, 32 vojna policajca su tijekom Domovinskog rata ranjena, a četiri pripadnika postrojbe gardijske vojne policije u međuvremenu su preminula.
– Kroz našu postrojbu prošlo je više od 550 vojnih policajaca koji su bili nadležni za cijeli prostor Zadarske županije. Postrojba je sudjelovala u svim oslobodilačkim operacijama na prostoru Republike Hrvatske pa sve do operacije Maestral u susjednoj BiH. Međutim, točnim podacima i ratnim putem ćemo se predstaviti zadarskoj javnosti kada nam stignu službeni dokumenti iz Hrvatske vojske. Do tada posvetit ćemo se pružanju pomoći našim članovima, obradi njihovih rješenja za zdravstvene, socijalne i druge potrebe, rekao je Adžić, predsjednik i jedan od devetorice osnivača udruge koja je na zadarskom području započela s radom 13. ožujka prošle godine. Svoj dan, međutim, slave 1. srpnja jer je upravo na taj dan davne 1991. godine osnovana gardijska vojna policija na zadarskom području.


Udruga radi ponedjeljkom, srijedom i petkom prijepodne




Iako je kroz ovu postrojbu tijekom rata prošlo više od petsto vojnih policajaca, tek njih 70-ak, među kojima i dvije pripadnice ljepšeg spola, učlanilo se u udrugu. Kako je udruga s radom započela tek prošle godine većina njih bili su članovi HVIDRA-e, oboljelih od PTSP-a i slično. Sada se mogu pridružiti ratnim kolegama, a sve informacije mogu dobiti na telefon 091/982-0993 ili dolaskom u prostorije u Ulici Grigora Viteza ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 pa do 12 sati.