Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šestogodišnji Čeh preminuo nakon pada u bazen u Viru

01.07.2012. 22:00
Šestogodišnji Čeh preminuo nakon pada u bazen u Viru


Šestogodišnji dječak, češki državljanin, koji je u četvrtak, prvi dan ljetovanja na koje je došao s roditeljima upao u bazen ispred apartmana na Viru, preminuo je u subotu poslijepodne u zadarskoj Općoj bolnici.
Iako su liječnici u Jedinici intezivnog liječenja, gdje je dječak dva dana ležao priključen na aparate za disanje, učinili apsolutno sve što je bilo u njihovoj moći, kod mališana je nastupila moždana smrt. U službenom policijskom izvješću kao uzrok smrti navodi se utapanje o čemu su iz PU zadarske u posebnom izvješću obavijestili i Županijsko državno odvjetništvo.
Šestogodišnjak je, podsjetimo, na nekoliko minuta ostao bez nadzora roditelja, skinuo rukavice za plivanje i upao u bazen. Njegovo ukočeno tijelo na dnu bazena prvi je ugledao Siniša Vajnhal (30), direktor apartmanskog hotela u kojem su češki turisti iz Ostrava odsjeli, nakon čega je bez razmišljanja skočio i dječaka izvukao van. Uz rub bazena odmah mu je pružio prvu pomoć, a u reanimaciji mu je pomogao i njegov prijatelj Goran Ernjaković (47). Djelatnici Hitne medicinske pomoći koje su odmah pozvali davali su im upute telefonom što činiti, a nakon dvadesetak minuta, koliko je liječničkom timu trebalo da ih pronađu, dječak je predan u stručne ruke. U međuvremenu, on je izbacio vodu van što mu je zapravo spasilo život, no nakratko jer su oštećenja na mozgu uslijed nedostatka kisika bila nepopravljiva.
Više sreće imao je dječakov sunarodnjak prošli tjedan koji se također počeo utapati, no liječnici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije do njega su došli u svega tri minute što je bilo presudno da taj slučaj ne završi kobno.