Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vratimo dostojanstvo dalmatinskim KUD-ovima i baštini

01.07.2012. 22:00
Vratimo dostojanstvo dalmatinskim KUD-ovima i baštini


Manifestaciji je prisustvovala i Jasenka Lulić-Štorić, voditeljica Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar koja je, zajedno s organizatorima, budno pratila manifestaciju te sve sudionike KUD-ova koji su se u subotu predstavili u Briševu


Bogatstvo tradicionalnih narodnih nošnji, pjesme i plesova prezentirano je prošloga vikenda u Briševu tijekom manifestacije “Mome mistu Briševo je ime” u organizaciji briševačkog KUD-a “Kanica”. Nakon pet godina stanke ova manifestacija zaživjela je još jednom u svom punom sjaju sa željom da postane tradicija koja će pokrenuti nov i drugačiji odnos valorizacije i vraćanja dostojanstva i slave dalmatinskim KUD-ovima i baštini.
– Nastojimo našim ljudima, osobito mladima, prikazati bogatstvo tradicije i promijeniti njihov odnos prema narodnoj nošnji, povijesti, izvoru odakle smo, tko smo i što smo, kazao je predsjednik i voditelj “Kanice”, ali i “ZAKUDA” (Zajednica kulturno-umjetničkih društava Zadarske županije) Mladen Ćustić.
Manifestaciji je prisustvovala i Jasenka Lulić-Štorić, voditeljica Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar koja je, zajedno s organizatorima, budno pratila manifestaciju te sve sudionike KUD-ova koji su se u subotu predstavili u Briševu.
– Snimat ćemo situaciju na terenu. Kako bismo sve podigli na jednu višu razinu moramo procijeniti kakvo je stanje, a kod KUD-ova će se od sada gledati i ponašanje članova kada su u nošnji. Te nošnje oblačile su se možda pet puta godišnje za vrijeme blagdana i svečanosti. Žene i muškarci, kada su bili u njima, ponašali su se svečano i odgovorno prema tom svom bogatstvu, ističe Ćustić.
U Briševu se predstavilo sedam KUD-ova i dvije klape, muška i ženska. Uz domaći KUD “Kanica” nastupili su KUD “Carza” iz Poličnika, KUD “Škabrnja” iz Škabrnje, KUD “Gradina” iz Polače, KUD “Ante Zaninović” iz Kaštel Kambelovca, KUD “Sveti Jeronim” iz Vlašića na Pagu, HKDU “Perušić” iz Perušića te ženska klapa “Luna” iz Kožina i muška klapa “Težaci” iz Paljuva. Bogatstvo nošnji ovoga puta predstavljale su samo dalmatinske nošnje bez gostiju iz Slavonije koji su inače česti sudionici ovakvih manifestacija u Dalmaciji. Uz poštovanje prema Slavoncima, Ćustić je kazao kako je namjera promovirati KUD-ove Dalmacije i podići ih na razinu na kojoj su se profilirali slavonski KUD-ovi u Hrvatskoj i vani.
– Slavonce izuzetno poštujem, ali su oni i previše eksponirani na televiziji i radiju, osobito u Zagrebu, dok ćete rijetko kad na televiziji vidjeti naše lokalne KUD-ove. Dakle, moramo nešto napraviti da se i ovaj kraj promovira. Od Slavonaca moramo učiti kako se ponaša u nošnji, Slavonku kada obuče nošnju nećete vidjeti da se bilo kako ponaša. Kad se obuče u nošnju ona je sasvim druga osoba.
Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Općine Poličnik, koja i inače podržava KUD “Kanica” u njihovim kulturnim nastojanjima, a popraćena je velikim brojem zainteresirane publike.


Ženska narodna nošnja vrijedi oko 15 tisuća kuna




Izvorna briševačka nošnja stara je oko 150 godina i čuva se u Etnografskom odjelu Narodnog muzeja Zadar. Izrada replike ženske narodne nošnje košta oko 15 tisuća kuna. Nošnje KUD-a Kanice rađene su po nošnji koja se čuva u muzeju, a to su muški kaparan i nazuvak te kompletna ženska nošnja. Nošnje se sve izrađuju ručno, a primjera radi za jednu struku na muškom kaparanu potrebno je isplesti 30 niti svile kako bi se dobilo svega pet milimetara debljine. Kada se uzme u obzir svo bogatstvo boja i uzoraka narodnih nošnji jasno je da se radi o nečem što svakako treba očuvati za buduće generacije.


Prva županijska smotra folklora u Zadru


Do sada uglavnom održavane po mjestima Zadarske županije smotre KUD-ova stići će prvi put i u Zadar. U rujnu će se naime u organizaciji ZAKUD-a u Zadru održati županijska smotra folklora na kojoj će se, Zadranima i turistima koji se u Zadru zateknu, prezentirati svi KUD-ovi koji su u mandatu u Zadarskoj županiji. Ćustić se nada kako bi kasnije ova smotra mogla postati i međunarodna manifestacija na koju bi se iz svake mediteranske zemlje dovodio po jedan KUD.