Clemente je u Zadar stigao putem europskog programa razmjene učenika strukovnih škola “Leonardo da Vinci”
Zadarska mediteranska kuhinja mogla bi uskoro svoju promociju doživjeti i u Francuskoj. Naime, učenik 2. godine strukovne škole, smjer kuharstvo, 18-godišnji Clemente Delalande iz francuskog gradića St. Michel Mont Mercure, pokrajina Vendee na zapadnoj obali Francuske, protekla dva tjedna u restoranu Hotela Bastion od šefa kuhinje Ivana Buovca uči spremati dalmatinske specijalitete.
U Zadar je Clemente stigao putem europskog programa razmjene učenika strukovnih škola “Leonardo da Vinci” te ostaje tri tjedna na praksi učeći spremati najbolja dalmatinska jela.
More, tuna na žaru i domaća medica, ono je što će mu najviše ostati u sjećanju iz Zadra otkriva Clemente koji kaže kako prije dolaska u Zadar nije imao nikakvu predožbu niti o hrani niti o zemlji u koju dolazi, ali je oduševljen onim što je do sada vidio i naučio. Od specijaliteta čiju pripremu je Clement naučio i koje će zasigurno prezentirati i u Francuskoj su svakako riblja juha, njoki s kozicama, ovčja juha, riba na žaru, različite vrste rižota i mnogi drugi specijaliteti, no njegovo srce svakako je osvojila tuna na žaru.
Do suradnje francuske škole iz St. Michel Mont Mercurea i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar došlo je, kako otkriva voditeljica praktične nastave u HTUŠ Zadar Tanja Meštrić Molnar sasvim slučajno.
– Školu iz koje dolazi Clemente pohađa 1700 učenika, a najmanje jedan razred godišnje praksu odradi u nekoj od europskih zemalja. Jedna od zemalja koju su ove godine odabrali bila je i Hrvatska te su od Hrvatske gospodarske komore Zagreb tražili savjet s kojom školom bi bilo dobro surađivati, a oni su im predložili nas, kaže profesorica Meštrić Molnat ističući kako HTUŠ Zadar ovo nije prva takva suradnja zbog čega ih je HGK Zagreb i preporučila. Kao domaćin škola se obvezala pronaći Clementeu mjesto za trotjednu praksu, a izbor je pao na restoran hotela Bastion u kojem je šef kuhinje Ivan Buovac, jedan od najboljih bivših učenika škole.
A suradnjom je zadovoljan i glavni chef koji kaže kako se Clemente savršeno uklopio u ekipu pa se nastavljaju družiti i izvan radnog vremena pokazujući mu i druge čari Zadra ljeti kao što su noćno kupanje, izlasci i domaća medica. Također, osim što je Clemente naučio mnogo od Ivana tako je i zadarski kuhar zadovoljan onim što im je Clemente od francuske kuhinje prezentirao.
– Do sada smo u Clementovoj pripremi kušali nekoliko tradicionalnih francuskih jela i mogu reći da su jako ukusna i lijepa i već u dva tri našli smo poveznicu s našim jelima, ističe Buovac. Clemente svoja opažanja zapisuje u dnevnik prakse, a naučeno u Hrvatskoj prezentirat će po povratku u školu, zajedno s kolegama koji su boravili u drugim europskim zemljama. Kako je otkrio mladi Francuz stereotip o Francuzima koji uživaju u jelu potpuna je istina, vrijeme za jelo u njegovoj domovini jako je bitno, a nema sumnje da će od sada Clemente uživati i u zadarskim specijalitetima.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
HTZ
Snažan interes Francuza za Hrvatsku potaknuo uvođenje sedam novih avio linija
Scena
MALMO 2024.
VIDEO Objavljen redoslijed izvođača na Eurosongu, evo kad nastupa Baby Lasagna
Sport
Liga rekreativaca
Živiću prva liga, derbi odluke Barišić i Marnike
Crna Kronika
KRAĐE
U Ričinima lopov iz kuće ukrao novac i ručni sat, krađa zabilježena i u Arbanasima…
Košarka
Košarka
VIDEO Ludnica u Philadelphiji s dvojbenim sudačkim odlukama završila pobjedom Clippersa
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
Plan B