Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska mediteranska kuhinja odlazi u Francusku

01.07.2012. 22:00
Zadarska mediteranska kuhinja odlazi u Francusku


Clemente je u Zadar stigao putem europskog programa razmjene učenika strukovnih škola “Leonardo da Vinci”
Zadarska mediteranska kuhinja mogla bi uskoro svoju promociju doživjeti i u Francuskoj. Naime, učenik 2. godine strukovne škole, smjer kuharstvo, 18-godišnji Clemente Delalande iz francuskog gradića St. Michel Mont Mercure, pokrajina Vendee na zapadnoj obali Francuske, protekla dva tjedna u restoranu Hotela Bastion od šefa kuhinje Ivana Buovca uči spremati dalmatinske specijalitete.
U Zadar je Clemente stigao putem europskog programa razmjene učenika strukovnih škola “Leonardo da Vinci” te ostaje tri tjedna na praksi učeći spremati najbolja dalmatinska jela.
More, tuna na žaru i domaća medica, ono je što će mu najviše ostati u sjećanju iz Zadra otkriva Clemente koji kaže kako prije dolaska u Zadar nije imao nikakvu predožbu niti o hrani niti o zemlji u koju dolazi, ali je oduševljen onim što je do sada vidio i naučio. Od specijaliteta čiju pripremu je Clement naučio i koje će zasigurno prezentirati i u Francuskoj su svakako riblja juha, njoki s kozicama, ovčja juha, riba na žaru, različite vrste rižota i mnogi drugi specijaliteti, no njegovo srce svakako je osvojila tuna na žaru.
Do suradnje francuske škole iz St. Michel Mont Mercurea i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar došlo je, kako otkriva voditeljica praktične nastave u HTUŠ Zadar Tanja Meštrić Molnar sasvim slučajno.
– Školu iz koje dolazi Clemente pohađa 1700 učenika, a najmanje jedan razred godišnje praksu odradi u nekoj od europskih zemalja. Jedna od zemalja koju su ove godine odabrali bila je i Hrvatska te su od Hrvatske gospodarske komore Zagreb tražili savjet s kojom školom bi bilo dobro surađivati, a oni su im predložili nas, kaže profesorica Meštrić Molnat ističući kako HTUŠ Zadar ovo nije prva takva suradnja zbog čega ih je HGK Zagreb i preporučila. Kao domaćin škola se obvezala pronaći Clementeu mjesto za trotjednu praksu, a izbor je pao na restoran hotela Bastion u kojem je šef kuhinje Ivan Buovac, jedan od najboljih bivših učenika škole.
A suradnjom je zadovoljan i glavni chef koji kaže kako se Clemente savršeno uklopio u ekipu pa se nastavljaju družiti i izvan radnog vremena pokazujući mu i druge čari Zadra ljeti kao što su noćno kupanje, izlasci i domaća medica. Također, osim što je Clemente naučio mnogo od Ivana tako je i zadarski kuhar zadovoljan onim što im je Clemente od francuske kuhinje prezentirao.
– Do sada smo u Clementovoj pripremi kušali nekoliko tradicionalnih francuskih jela i mogu reći da su jako ukusna i lijepa i već u dva tri našli smo poveznicu s našim jelima, ističe Buovac. Clemente svoja opažanja zapisuje u dnevnik prakse, a naučeno u Hrvatskoj prezentirat će po povratku u školu, zajedno s kolegama koji su boravili u drugim europskim zemljama. Kako je otkrio mladi Francuz stereotip o Francuzima koji uživaju u jelu potpuna je istina, vrijeme za jelo u njegovoj domovini jako je bitno, a nema sumnje da će od sada Clemente uživati i u zadarskim specijalitetima.