Clemente je u Zadar stigao putem europskog programa razmjene učenika strukovnih škola “Leonardo da Vinci”
Zadarska mediteranska kuhinja mogla bi uskoro svoju promociju doživjeti i u Francuskoj. Naime, učenik 2. godine strukovne škole, smjer kuharstvo, 18-godišnji Clemente Delalande iz francuskog gradića St. Michel Mont Mercure, pokrajina Vendee na zapadnoj obali Francuske, protekla dva tjedna u restoranu Hotela Bastion od šefa kuhinje Ivana Buovca uči spremati dalmatinske specijalitete.
U Zadar je Clemente stigao putem europskog programa razmjene učenika strukovnih škola “Leonardo da Vinci” te ostaje tri tjedna na praksi učeći spremati najbolja dalmatinska jela.
More, tuna na žaru i domaća medica, ono je što će mu najviše ostati u sjećanju iz Zadra otkriva Clemente koji kaže kako prije dolaska u Zadar nije imao nikakvu predožbu niti o hrani niti o zemlji u koju dolazi, ali je oduševljen onim što je do sada vidio i naučio. Od specijaliteta čiju pripremu je Clement naučio i koje će zasigurno prezentirati i u Francuskoj su svakako riblja juha, njoki s kozicama, ovčja juha, riba na žaru, različite vrste rižota i mnogi drugi specijaliteti, no njegovo srce svakako je osvojila tuna na žaru.
Do suradnje francuske škole iz St. Michel Mont Mercurea i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar došlo je, kako otkriva voditeljica praktične nastave u HTUŠ Zadar Tanja Meštrić Molnar sasvim slučajno.
– Školu iz koje dolazi Clemente pohađa 1700 učenika, a najmanje jedan razred godišnje praksu odradi u nekoj od europskih zemalja. Jedna od zemalja koju su ove godine odabrali bila je i Hrvatska te su od Hrvatske gospodarske komore Zagreb tražili savjet s kojom školom bi bilo dobro surađivati, a oni su im predložili nas, kaže profesorica Meštrić Molnat ističući kako HTUŠ Zadar ovo nije prva takva suradnja zbog čega ih je HGK Zagreb i preporučila. Kao domaćin škola se obvezala pronaći Clementeu mjesto za trotjednu praksu, a izbor je pao na restoran hotela Bastion u kojem je šef kuhinje Ivan Buovac, jedan od najboljih bivših učenika škole.
A suradnjom je zadovoljan i glavni chef koji kaže kako se Clemente savršeno uklopio u ekipu pa se nastavljaju družiti i izvan radnog vremena pokazujući mu i druge čari Zadra ljeti kao što su noćno kupanje, izlasci i domaća medica. Također, osim što je Clemente naučio mnogo od Ivana tako je i zadarski kuhar zadovoljan onim što im je Clemente od francuske kuhinje prezentirao.
– Do sada smo u Clementovoj pripremi kušali nekoliko tradicionalnih francuskih jela i mogu reći da su jako ukusna i lijepa i već u dva tri našli smo poveznicu s našim jelima, ističe Buovac. Clemente svoja opažanja zapisuje u dnevnik prakse, a naučeno u Hrvatskoj prezentirat će po povratku u školu, zajedno s kolegama koji su boravili u drugim europskim zemljama. Kako je otkrio mladi Francuz stereotip o Francuzima koji uživaju u jelu potpuna je istina, vrijeme za jelo u njegovoj domovini jako je bitno, a nema sumnje da će od sada Clemente uživati i u zadarskim specijalitetima.
najnovije
najčitanije
Zadar
Dubravka Oraić Tolić
U zadarskom ogranku Matice hrvatske predavanje„Zašto je Matoš aktualan i danas?”
Nogomet
KAPETAN VATRENIH
Još se ne zna gdje će i kako Modrić nastaviti karijeru iduće sezone
Nogomet
Mlađe generacije
Pioniri Abecede pobijedili Hajduk, niz mlađih pionira Zadra
Hrvatska
Nova istraživanja
Cjepivo protiv covida smanjuje rizik od zatajenja srca i ugrušaka
Crna Kronika
dojava policiji
Građanin na zadarskom području pronašao veću količinu eksplozivnih sredstava!
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Županija
HEP JAVLJA
Brojne ulice u Zadru i okolici u utorak ostaju bez struje, evo popisa
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak