Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska škola Mariji otvorila put do Londona

01.07.2012. 22:00
Zadarska škola Mariji otvorila put do Londona


Marijina visina (196 cm) te obiteljska sklonost sportu, posebno košarci, bili su presudni u njenom sportskom izboru


U Zadru je u mlađim kategorijama osvojila sve što je mogla (dvostruka kadetska i jednom juniorska prvakinja), u Gospiću također, bilo da je riječ o nacionalnim ili regionalnim okvirima. Konačno, pravi posao napravila je u – reprezentaciji. Marija Vrsaljko (1989.) odličnim je nastupima, posebno protiv Južne Koreje i Kanade, povukla Hrvatsku prema Olimpijskim igrama, prvima u povijesti hrvatske ženske košarke. San za koji je ne tako davno bilo teško vjerovati da je ostvariv na kraju je postao java.
Karijera tada desetogodišnje Marije Vrsaljko počela je kod Gordane Ivković u Školi košarke “Leonardo Bajlo”. Marijina visina (196 cm) te obiteljska sklonost sportu, posebno košarci, bili su presudni u njenom sportskom izboru. Sa 14 godina Vrsaljko je došla u ŽKK Zadar u kojem je o njoj brigu preuzela Marija Mazija, s kojom je radio i Branimir Peričić. Iako je već nakon prve titule kadetskih prvakinja Hrvatske 2004. postojao veliki interes klubova za njenim angažmanom, Vrsaljko je u dogovoru s obitelji i klubom pravilno procijenila da joj se iz Zadra nigdje ne žuri. Završila je srednju Ekonomsku školu, osvajala titule nacionalnih prvakinja u školskom, ali i klupskom dresu. Za Marijin razvoj vrlo je važan bio napredak njenog kluba koji je 2006. ušao u A-1 ligu. Da se to nije dogodilo Vrsaljko bi vrlo vjerojatno tada otišla iz rodnog grada jer je bilo jasno da je, u svakom smislu, prerasla okvire A-2 lige. Dvije odlične sezone u A-1 ligi, posebno 2007./08., kada je Zadar igrao u Ligi za prvaka, učinile su je spremnom za novi izazov. A taj izazov bio je Gospić, klub koji je uz Šibenik obilježio posljednje desetljeće u hrvatskoj klupskoj košarci. Obitelj je željela da s Marijom u Gospić ide i starija sestra Ana (1984.), a blizina najvećeg ličkog mjesta bila je razlog više da Marija ni ne osjeti da zapravo više nije kod kuće. U Gospiću je počelo odlično, ali uslijedile su dvije teške ozljede. Najprije operacija jednog koljena, pa povratak, a onda operacija drugog koljena i ponovno povratak. I to kakav povratak. U Euroligi Vrsaljko je lani igrala jako dobro, pokazala je da ima što pokazati u najjačoj klupskoj konkurenciji i bilo je jasno da izrasta i u igračicu koja će biti oslonac reprezentacije. To se pokazalo na kvalifikacijskom turniru u Turskoj, između ostalog i na slobodnim bacanjima protiv Kanade u posljednjim sekundama. Marijina ruka nije zadrhtala, obje lopte nisu mogle biti preciznije, gotovo da nisu ni dodirnule mrežicu. Marija Vrsaljko tako vodi Hrvatsku u London, a vodit će i Salamancu, svoj novi klub u sljedećoj sezoni. Kakva radost za njenu obitelj, klub, grad… Zadar i košarka. Ljubav koja nikad nije prestala, samo se ponekad znala sakriti…


Šesta Zadranka u povijesti igara




Marija Vrsaljko bit će šesta Zadranka koja je izborila nastup na Olimpijskim igrama. Do Igara u Londonu Zadar je imao tri predstavnice na najvećem svjetskom sportskom događaju. Bile su to atletičarke Gabrijela Gabrić (1936. i 1948.) i Radojka Franzotti (1972. i 1976.) te plivačica Zdenka Gašparac (1968.). Nakon punih 36 godina Zadar je tako dobio nove olimpijke. Najprije su London izborile jedriličarke Enia Ninčević i Romana Župan, a u njihovom društvu od prošlog petka je i Marija Vrsaljko.


Najmanje devet Zadrana u Londonu


Od zadarskih sportaša nastup na Olimpijskim igrama u Londonu izborili su: Šime Fantela, Igor Marenić, Pavle Kostov, Petar Cupać, Enia Ninčević, Romana Župan, Zoran Primorac, Andrej Gaćina, Marija Vrsaljko. Potencijalni kandidati za London su Ivan Ninčević i Josip Valčić koji konkuriraju za mjesto u rukometnoj reprezentaciji.