Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Biograd računa na 14 europskih gradova prijatelja

Autor: Velimir Brkić

01.07.2013. 22:00
Biograd računa na 14 europskih gradova prijatelja


Grad Biograd na Moru zajedno s limenom glazbom, mažoretkinjama, folklorom, klapama, hrvatskom himnom Lijepa Naša, himnom Vijeća Europe, Odom radosti i s više od 300 kilograma besplatno podijeljenjog mesa s roštilja, u ponedjeljak navečer na spektakularni način je proslavio pri dan Republike Hrvatske u Europsku uniju.
– Hrvatska je ispunila svoju višedesetljetnu težnju i realizirala glavni strateški cilj, postavši 28. članicom Europske unije, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.
Pritom je iskazao ponos što je ostvarena vizija prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, integracije Hrvatske u NATO i EU.
– Prva mi je želja da hrvatski povratak kući, odnosno članstvo u EU donese podstrek za gospodarstvo koje se još uvijek nalazi u recesiji. Bitka za Hrvatsku tek počinje, ali ovog puta uza se imamo brojne prijatelje da otvorimo put kvalitetnim investicijama, naglasio je Knez.
Na fešti koju je organizirao Grad i Turistička zajednica u kulturno-zabavnom programu nastupila je Gradska glazba Biograd, KUD Tomislav, Biogradske mažoretkinje i klapa Biograd te Pakoške mažoretkinje i KUD Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova. A upečatljiv je bio nastup novoosnovane otočne klape Škoji voditelja Bepa Ruševa.
– Biograd na Moru je apsolutni hrvatski rekorder, grad koji ima čak 20 gradova prijatelja, od toga čak 14 gradova iz Europske unije, uz buran pljesak nazočnih je obznanila voditeljica Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM. Biogradski gradovi prijatelji su osim pet gradova iz Hrvatske i jednog iz Bosne i Hercegovine te 14 gradova iz EU i to iz Slovenije, Slovačke, Rumunjske, Češke, Mađarske, Italije, Austrije i Njemačke.