Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Što nam nosi Europa – kruha ili igara?

Autor: Valentina Mlađen

01.07.2013. 22:00
Što nam nosi Europa – kruha ili igara?

Foto: PIXSELL



Turisti su nakon svake borbe napeto gledali prema pozornici gdje je opušteno sjedio car Trajan s caricom i svitom i iščekivali palac gore ili dolje, a to je za poraženog gladijatora značilo život ili smrt


Iako je Zadar među rijetkim hrvatskim gradovima ušao u Europu bez prave proslave, da prvi europski dan ne prođe nezapaženo pobrinuli su se djelatnici Arheološkog muzeja Zadar i studenti Sveučilišta u Zadru, organizacijom manifestacije Panem et circenses na putu u Europu. Borbe gladijatora, ples rimskih robinja, jela iz Apicijeve kuharice, rimski stražari posvuda, a na tronu car Trajan i njegova carica, vratili su Zadar pred ulaskom u Europu na njegove europske početke, na tekovine rimske kulture i tradicije na kojima je i izrasla moderna Europa.
 Imamo što ponuditi, poručili su muzealci i studenti, a u to su se mogli uvjeriti i brojni građani i turisti koji su se zatekli u petak na antičkom Forumu. Osim programa u režiji voditeljice Odjela za antiku AMZ-a, mr. sc. Kornelije A. Giunio, posjetitelji su, također besplatno mogli posjetiti i izložbu De re coquinaria – O kuhanju! te crkvu sv. Donata. Dok je za Donat podijeljeno 570 gratis ulaznica, gotovo tri puta više posjetitelja prošlo je kroz AMZ, njih oko 1550.
Pod motom “kruha i igara”, i to u doslovnom značenju te krilatice, priređen je bogat program, a da se slavi ulazak u Europsku uniju svjedočio je i svjetlosni natpis na sv. Donatu, logo AMZ-a unutar europskih zvijezdica.
– Radi se o ideji koja je nastala prije nekog vremena i realizirana je u suradnji s određenim brojem ljudi, od djelatnika iz muzeja, s fenomenalnim odazivom zadarskih ugostitelja, a moram tu spomenuti Bruschettu, Art hotel Kalelarga i Bastion, Atrij, restorane Zadar i Foša… svi su pokazali jedno veliko oduševljenje i krenuli smo zajedno u taj projekt. Puni entuzijazma, volje i rada, pridružili su nam se i studenti Sveučilišta u Zadru koji su prije nekog vremena imali svoj projekt Bakanalije. Forum je pun ljudi, Muzej, Donat, predivno je, postigli smo uspjeh, rekla je Giunio tom prigodom u ruhu božice Izide.
Najveću pažnju plijenile su naravno antičke igre, odnosno borbe gladijatora u izvedbi studenata Sveučilišta, performans za koji zaslužuju svaku pohvalu – od odjeće i oružja koje su sami radili pa do glumačkih sposobnosti. Turisti su nakon svake borbe napeto gledali prema pozornici gdje je opušteno sjedio car Trajan s caricom i svitom i iščekivali palac gore ili dolje, a to je za poraženog gladijatora značilo život ili smrt. Nakon što su stigle plate s antičkim specijalitetima, a odabrani su recepti koji su dovoljno jednostavni da ih svatko može spremiti u vlastitoj kuhinji (dva recepta donosimo u okvirima), hrana je naravno odmah razgrabljena. Recitirali su se i dijelovi iz Vergilijeve Eneide i drugi rimski pjesnici, naravno na latinskom, a mnoštvo posjetitelja iskoristilo je priliku da uz postavljenu izložbu razgleda i ostatak postava Arheološkog muzeja Zadar.
Dobra posjećenost, barem u početku manifestacije, rezultirala je planovima za njen nastavak i razvoj. Giunio je već potvrdila da se razgovaralo o suradnji sa zadarskim ugostiteljima, gdje bi se Zadranima i gostima prezentiralo još jela, a manifestacija bi se od iduće godine nekoliko puta godišnje mogla održavati u toku ljetne sezone. Rezultatima je i više nego zadovoljan bio i ravnatelj AMZ-a Smiljan Gluščević.
– Nadali smo se da će biti zanimljivo, ali zaista se nitko od nas nije nadao da će biti ovakav šušur. Očito je da interes za ovakvim događanjima postoji. Sve ovo napravili smo u kratko vrijeme s ciljem da, osim ovih koncerata koje je grad organizirao posljednjih dana, napravimo nešto što će se događati do ranih jutarnjih sati i s čime ćemo ući u EU. Cijelu smo ovu manifestaciju prigodno nazvali Panem et circenses, odnosno “kruha i i igara”, pa ćemo vidjeti što će biti u EU, više kruha ili igara ili ćemo imati i jednog i drugog, kaže Gluščević.