Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kad je party on the boat, ni bura ne smeta

Autor: Ivan Stagličić

01.08.2009. 22:00
Kad je party on the boat, ni bura ne smeta


House glazba će se razvijati i širiti i sigurno je da ima budućnost, ali uz jedno upozorenje novim DJ-ima: prestanite s remiksima i remiksima remiksa. Tu je opasnost, ako se to ne ograniči, onda doista može sve doći u pitanje, poručio je mladim DJ-ima legendarni Marshall Jefferson
Partiji na brodu u Zadru i bližoj okolici nisu, na žalost, više tako česti kao nekad pa je gostovanje DJ Marshall Jeffersona, kojeg je organizirala udruga “Toreta” sa Silbe, bila dobra prigoda za sve ljubitelje ne samo elektronskog zvuka nego i takve, specifične vrste zabave. K tome nam u goste nije došao bilo tko, nego ni manje ni više kum house glazbe, izvođač koji nije definirao samo pojam house-a kao glazbenog pravca, nego u mnogo čemu bitnog sudjelovao u kreiranju plesne glazbe onakve kakvu je danas poznajemo.
Kad je 1986. odsvirao klavirsku dionicu na house pjesmu, prvi puta dotad, ideja je bila toliko inovativna da su mu neki izdavači rekli da to nije house glazba. Ta stvar je postala platinasta himna house glazbe, a danas se rijetko čuje house stvar u kojoj nema klavira. Od tog događaja, njegova lista uspješnosti u house produkciji se povećava. 1987. godine producirao je prvu acid house stvar rabeći Rolandov TB-303 i paralelno s time uzdizao uspješnu karijeru DJ Pierrea. Također, među prvima u produkciji koristi duhovne i spiritualne crnačke vokale lansirajući tako imena poput: Ten City, Kim Mazelle i CeCe Rogers. Sve te rane house stvari danas prepoznajemo kao deep house, garage i techno, a TB-303 postao je najkorišteniji instrument techno umjetnika i producenata.
Na Arbiani s Marshallom
Već ovo malo podataka iz biografije Marshalla Jeffersona dovoljno je da zaintrigira svakog ljubitelja house-a koji još nije imao prigode slušati ga uživo. No, “Party boat with Marshall Jefferson” polazio je iz Silbe do koje valja doći katamaranom. Na dan koncerta u agenciji neočekivan razvoj događaja; ili zbog party broda ili špice turističke sezone, sve su karte bile rasprodane.
Premda bi to nekoga kome se strašno žuri dovelo u situaciju koju se obično uspoređuje s neobranim grožđem, nisam se dao zbuniti jer je na kraju krajeva ispalo još i bolje. Na Silbu smo se nas nekolicina uputili zajedno s Jeffersonom i to brodom “Arbiana” na kojemu se i održava party.
Nakon ukrcaja vode upućujemo se iz gradske luke prema sjeverozapadu po lijepom i ugodnom vremenu, pa ima i vremena i prostora za kratki reazgovor s gostom iz Chicaga.
Zašto vas zovu “kum house glazbe”?
– Pa jednostavno. Zovu me tako jer ja jesam kum house glazbe.
Je li bilo teško to postati?
– Meni je to bio rad koji se odvijao ne bez teškoća, ali prirodno. Radio sam što znam i volim, a tada čovjek i ne primjećuje što je teško a što ne, jer u svemu može uživati.
Što ćemo slušati večeras?
– House.
Nešto pobliže, pravac, stil, podstil?
-Nema pravca, nema stilova! Postoji samo house, house glazba i to je najbolja glazba. Ne priznam nikave stilove, samo house!
OK, nisam ja protiv housea, naprotiv i baš se zato pitam kako će se dalje razvijati. Ima li house budućnost? Kakvu budućnost?
– House glazba će se razvijati i širiti i sigurno je da ima budućnost, ali uz jedno upozorenje novim DJ-ima: prestanite s remiksima i remiksima remiksa. Tu je opasnost, ako se to ne ograniči, onda doista može sve doći u pitanje.
Hrvatska scena?
– Jako dobra. Volim dolaziti u Hrvatsku, ne samo što imate doista predivnu zemlju, evo pogledaj samo ovo sad oko nas, odličnu hranu, nego i jako dobru scenu. Nastupao sam oko četrdeset puta u Hrvatskoj i sigurno ću još.
Vjetar je, međutim, počinjao sve ozbiljnije puhati pa će se Marshall upoznati s još jednom našom znamenitošću, burom na čuvenim Paškim rebrima.
Techno bura
Na Silbu stižemo s mrakom, a osvijetljena “Arabiana” plijeni pozornost šetača i turista. Ubrzo slijedi ukrcaj gostiju pa “Arabiana” s novim putnicima različitih narodnosti i generacija, ali povezanih željom za uživanjem u dobroj glazbi u izvornom ambijentu kreću u noćnu plovidbu. Na žalost, bura ne posustaje pa je time i pravac plovidbe prilično ograničen. Na žalost, ne smijemo se zakloniti za Premudu jer bismo bili u prevelikoj blizini naseljenog mjesta, kaže kapetan, no po licima i raspoloženju okupljenih, reklo bi se da vjetar i nije tolika teškoća. Ponekad iz ruku poleti koja nedovoljno čvrsto uhvaćena plastična čaša s okrepom dok pušači počinju sumnjati da je vjetar organizirao sam Milinović. No kad je party in the house, to jest on the boat, ništa ga ne može omesti. DJ Svire i DJ Bruno F. kako saznajem, mladi dečki iz Zadra poznati i kao Get the Groove, demonstriraju pred doajenom housea najbolje svoje kreacije potvrđujući njegove riječi o kvaliteti domaćih DJ-a, ali i budućnosti ovog glazbenog stila.
Kad se za mix pultom pojavio kum Jefferson, oduševljenje je doseglo vrhunac. Morem između Silbe i Premude odjekivali su tako hitovi: “Hit and run”, “My love is free”, “Law and order”, “Let the music use you”, “You saved my day” i drugi. Jeffersonu su ipak mnogi zamjerili što se nije duže zadržao za pultom. Na žalost, to je postalo na ovakvim vrstama skoro pa pravilo da zvijezde brzo nestanu za horizontom, pa ni ovaj put nije bilo drugačije. Tako su pristajanje na silbanjskom Žaliću u praskozorje opet obilježili Get the Groove, a najuporniji koji su na gornjoj palubi plesali do kraja pokazali su da je ovaj party-boat postigao svoj pravi cilj zabave u najprivlačnijem elementu. Kako nam kažu u udrugi “Toreta” za ovo se ljeto sprema još ovakvih iznenađenja za koja bi jako dobro bilo da s vremenom postanu tradicija.